Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Preminuo akademik Marko Ruždjak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akademik Marko Ruždjak, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju preminuo je danas u Zagrebu u 66 godini.

Posebnom razinom skladateljskih dostignuća akademik Marko Ruždjak zauzima mjesto među najistaknutijim predstavnicima hrvatske glazbe, a svojim opusom ostvario je posebno vrijedan i osobit doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, stoji u priopćenju HAZU-a.

Marko Ruždjak rodio se 9. srpnja 1946. u Zagrebu, a na Muzičkoj akademiji u rodnome gradu završio je studij klarineta (diplomirao 1968.) i kompozicije koju je diplomirao 1972. u klasi profesora Mile Cipre. Specijalizirao je kompoziciju u Parizu i Koelnu. Od 1969. do 1973. bio je urednik izdanja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ), a od 1974. do 1976. i voditelj u Muzičkom informativnom centru KDZ-a.

Od 1979. predavao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na Odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju u zvanju docenta, a od 1991. bio je redoviti profesor. Bio je član Hrvatskoga društva skladatelja, a primio je nekoliko nagrada i priznanja među i Vjesnikovu nagradu za glazbu Josip Slavenski (1977.), Godišnju nagradu Vladimir Nazor (1988.), Nagradu Međugorje (1995.), Nagradu Porin, i to 1996., 1998. i 2000., Nagradu Boris Papandopulo (2004.) i Nagradu HAZU-a 2008.

Za člana suradnika Akademije izabran je 2006., za redovitoga člana 2008. a od 2011. bio je zamjenik tajnika u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Akademik Marko Ruždjak autor je brojnih djela, a zbog njegove osebujne skladateljske estetike pripada mu posebno i izdvojeno mjesto u hrvatskoj suvremenoj glazbi. Veliki dio njegova opusa pripada komornim skladbama, a posebno mjesto u njegovu opusu zauzima vokalna glazba u solističkim, komornim i zborskim vrstama.

Djela akademika Ruždjaka obogatila su hrvatsku suvremenu glazbu te u mnogim prilikama pridonijela i njezinoj prezentaciji u inozemstvu. To su skladbe za komorne ansamble, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačke soliste, Zagrebački puhački kvartet, Kvartet Rucner, Gudački kvartet Sebastijan, Zagrebački kvartet saksofona, Zagrebački trio gitara, Zagrebački puhački trio, Zagrebački duo kontrabasa, a njegove skladbe redovito su se izvodile u okviru Muzičkoga bijenala u Zagrebu.

U izvedbi hrvatskih i inozemnih interpreta djela akademika Marka Ruždjaka zaživjela su na koncertnim podijima u Europi i diljem svijeta. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna iznenađeni znanstvenom razinom Hrvatski akademici odgovorili na Deklaraciju o granicama srpskog jezika: "Sastavljena je u okviru velikosrpske politke..." Andrija Jarak OVRŠENA BUKOVČEVA SLIKA Novi skandal na kulturnoj sceni: "Ovo je crni petak za kulturu koja je kod nas na zadnjem mjestu"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene