Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saslušanje u Sisku

Maštam da ubijem premijera: Plenković na sudu nakon javnih prijetnji - ''Ne bojim se, ali...''

Premijer Andrej Plenković na sisačkom Općinskom sudu svjedočio je na suđenju Đuri Čehuliću, optuženom da je javno prijetio premijeru 2020. nakon što je Danijel Bezuk pucao na zgradu vlade i ranio policajca na Markovu trgu.

Suđenje u kojem se premijer Andrej Plenković saslušava kao svjedok-oštećenik u predmetu zbog kaznenog djela prijetnje na sisačkome sudu počelo je u 9 sati.

''Vlada je imala na raspolaganju snimku u kojoj su izrečene prijetnje i nije dostavljena nikome, ostala je za potrebe policijskog postupka, a televizija je odlučila to ne objaviti'', posvjedočio je premijer. Ponovio je da je napad na Banske dvore bio teroristički akt pojedinca. Rekao je da žali Bezuka, njegove postupke i obitelj, ali i teško ozlijeđenog policajca, koji se još uvijek oporavlja.

Na pitanje koliko je ozbiljno shvatio prijetnje premijer je odgovorio: ''Ozbiljno, govorio je vrlo staloženo, nije djelovao nepromišljeno. Bio je svjestan sadržaja svojih izjava.''

''Ovakvo ponašanje je neprimjereno''

''Svjestan sam da se takve situacije događaju, izložen sam ovakvim izjavama i prijetnjama i neću pokretati tužbe protiv bilo koga, ali ovdje je važno da društvo postane svjesno ovakvih neprihvatljivih ponašanja. Treba poslati poruku javnosti da je ovakvo ponašanje neprimjereno'', rekao je.

Na pitanje Čehulićeva odvjetnika Davora Karačića premijer je odgovorio da ne može suditi je li optuženi imao namjeru ostvariti prijetnju. ''Ne bojim se, nije izazvao strah, ali prijetnja je doživljena ozbiljno'', rekao je Plenković.

Na prijedlog obrane provest će se medicinsko vještačenje je li Čehulić bio ubrojiv u trenutku izjave.

Zbog prijetnji premijeru Đuru Čehulića policija je uhitila u listopadu 2020. godine. Tada je otkriveno da je riječ o susjedu i prijatelju obitelji mladića koji se nekoliko dana ranije ubio nedaleko od Banskih dvora nakon što je izveo dotad nezapamćen napad u kojem je automatskom puškom pucao na zgradu Vlade RH i ranio policajca na ulazu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odbačena kaznena prijava DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

Prema policijskoj prijavi, Čehulić je nakon Bezukova napada u više navrata u javnosti rekao da je Bezuk htio ubiti premijera, kao i da je to trebao prepustiti njemu i svojem ocu, a naveo je i da osobno mašta o ubojstvu Plenkovića.

Policija mu je prilikom pretrage kuće pronašla i oduzela više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari te je prijavljen i za ilegalno posjedovanje oružja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ČEKA SE USTAVNI SUD Plenković o izbornim jedinicama: "Glasovi birača, barem približno, moraju biti jednako teški"

Tijekom istrage bio je uhićen i Bezukov otac, kod kojeg je policija pronašla puške s optičkim ciljnicima i prigušivačima te više od tisuću komada raznog streljiva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene