Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgoda konačne odluke

HDZ Zagreba podnijet će niz amandmana na GUP, a Bandiću poručuju: "Ili ih podrži sve ili nema potpore!"

Zagrebački ogranak HDZ-a odlučilo je da će na GUP predložiti 15-ak amandmana. Tražit će da ih prihvati sve, u protivnom će GUP-u uskratiti potporu.

Predsjedništvo zagrebačkog ogranka HDZ-a danas je održalo sjednicu na kojoj se raspravljalo o tome hoće li podržati Generalni urbanistički plan Grada Zagreba. Poslije Predsjedništva, sastao se i Gradski odbor zagrebačkog HDZ-a. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Stjepan Mesić Uhvatile ga kamere Nove TV VIDEO "Je*e mi se!": Bivši predsjednik neočekivano otkrio što misli o Plenkoviću

Kako je doznao Mislav Bago, Predsjedništvo je sa 9:3 usvojilo da stranka sa amandmanima izmijeni GUP. Između ostalog, amandmani bi se odnosili na izgradnju crkve na Savici, ceste u Novom Zagrebu, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u Trnju, društveni dom u Peščenici... O njima se mora očitovati i Ministarstvo graditeljstva čime si HDZ osigurava najmanje dva mjeseca do konačne odluke. Odluku je, sa 41 glasom za, blagoslovio i Gradski odbor zagrebačkog HDZ-a. 

Od Milana Bandića traže da usvoji  svih 15-ak amandmana, u protivnom oni neće podržati GUP. 

"To je paket. Svi se prihvaćaju ili HDZ neće biti za GUP. Andrija Mikulić objašnjava vrlo jednostavno: 'Tražimo da se naših 15 amandmana prihvati. Ako se ne prihvati jedan od tih 15, mi ćemo biti protiv GUP-a'. Ali nije dao do znanja hoće li u tom slučaju napustiti koaliciju sa Milanom Bandićem. Dao je do znanja da će se u tom slučaju opet sastati Gradski odbor. To je zasigurno veliki prijepor koji postoji u HDZ-u", rekao je Bago i podsjetio da je Plenković danas održao sastanak s Andrijom Mikulićem  i Dragom Prgometom. Razgovaralo se na razini državnog i zagrebačkog HDZ-a. 

"Nije tajna da su HDZ-ovci, kada ih pitate privatno, protiv toga da se podrži GUP, smatraju HDZ taocem Milana Bandića i da HDZ nikad neće doći na vlast u ovakvoj suradnji s Bandićem, no očito je u ovom trenutku Plenković ili imao jače argumente ili je politikom pritisaka osigurao potporu", kazao je i Bago. 

Ako Milan Bandić u četvrtak prihvati te amandmane, oni se šalju u Ministarstvo graditeljstva koje nema roka pa je Andrej Plenković kupio vrijeme i može sve odgađati čak do parlamentarnih izbora. U ministarstvu kažu da sve ovisi o amandmanima i ako budu jednostavni, posao može biti dovršen već za dva mjeseca. 

"No nema sumnje da će Plenković odgađati koliko može", kaže Bago i dodaje da je priča o GUP-u i priča o upravljanju Gradom Zagrebom, ali i državom. 

"Stvar je zakonita"

Premijer Andrej Plenković sastao se uoči večerašnjeg sastanka zagrebačkog HDZ-a s čelnikom te organizacije Andrijom Mikulićem. Rekao je da je važno da odluku o GUP-u donese gradska organizacija. S nacionalne razine, važno mu je, kaže, da je cijela procedura obavljena prema zakonu i da je ''GUP u skladu s višim planom''.

''Cijela je stvar zakonita, a političku odluku donijet će oni'', rekao je predsjednik Vlade. Najavio je da HDZ ima nekoliko amandmana i objašnjava da oni nisu podneseni zbog odgode izglasavanja GUP-a, nego da njima žele poboljšati GUP.

''Kada budu izbori, neka ljudi biraju one za koje misle da će najbolje voditi grad", komentirao je inicijativu SDP-a o referendumu za smjenu Milana Bandića.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene