Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko iščekivanje

Plenković: "Građani će zbog porezne reforme imati veće plaće"

Premijer Andrej Plenković bio je u posjet Lici, gdje je izjavio da će građani zahvaljujući poreznoj reformi imati veće plaće te je ponovno odbacio teze da netko nekome nešto uzima.

U povodu Dana Ličko-senjske županije, 30. obljetnice osnivanja Ličko-senjske županije i 200. obljetnice rođenja Oca domovine dr. Ante Starčevića premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Gospiću.

S njim su bili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Plenković je po dolasku u Gospić položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Porezna reforma Hoće li nakon ukidanja prireza građanima porasti plaće? Novinar Dnevnika Nove TV otkriva: "Vrag je u detaljima"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Porezna reforma Plenković o ukidanju prireza: "Ne znam tko plasira u javni prostor da se nešto oduzima jedinicama lokalne samouprave. To je izmišljena teza"

Javnost za to vrijeme nestrpljivo čeka hoćete li građani doista imati veće plaće i koliko, no to bi trebala saznati tek sutra nakon što danas detalje dozna vladajuća koalicija. HDZ zna, najkasnije od jučer.

Na poreznu reformu Plenković se kratko osvrnuo u svojem prigodnom obraćanju u Gospiću i opetovao da se poreznom reformom neće ništa oteti ili oduzeti lokalnim jedinicama ili velikim gradovima.

Premijer je izjavio da će građani zahvaljujući poreznoj reformi imati veće plaće te je ponovno odbacio teze da netko nekome nešto uzima.

Rekao je kako oporba komentira iako još nije predstavljen ukupni paket porezne reforme, koja će biti danas poslijepodne predstavljena koalicijskim partnerima a sutra javnosti.

"Moram priznati da sam već malo iznenađen. Ta niska razina političke kulture nekih čelnika oporbe je zabrinjavajuća. Neki govore da će snižene stope PDV-a spasiti građane, ali neće jer nemamo na kraju kontrolu cijena", rekao je. Istaknuo je kako prijedlog porezne reforme ide za tim da ljudi imaju veće plaće.

"Što se tiče poreza na dohodak i prireza, od naše reforme Zakona o financiranju lokalne samouprave iz 2017. na 2018. Ličko-senjska županija od 2017. ima sto posto prihoda više", naveo je.

Odbacio je stoga teze da središnja država nešto nekome nešto uzima, naglasivši postignuće funkcionalne decentralizacije.

Vezano uz oporbene kritike, smatra da ne treba reagirati na prvu, "posebno na netočne spinove koji imaju za cilj samo politikantstvo".

No, ustvrdio je da ih razumije i da im nije lako napadati parlamentarnu većinu koja je u krizi očuvala radna mjesta, spasila egzistencije obitelji, nije dozvolila val otpuštanja i stečajeva, stvorila preduvjete za smanjenje inflacije i ostvarila strateške ciljeve.

Kad je riječ o zakonu o izbornim jedinicama, rekao je da su napravili prilagodbu, modifikaciju koja se držala temeljnih načela, a to je da svugdje bude otprilike jednak broj birača, uz odstupanja od plus/minus tri posto te se, koliko je moguće, prate administrativne granice.

Smatra da je prijedlog maksimalno teritorijalno koherentan te korektan prema svima. Kazao je kako je oporba u posljednje dvije godine imala devet prijedloga različitih promjena izbornog sustava ali ni jednom nisu pitali HDZ za mišljenje.

"Ustavni sud je rekao što je rekao, mi smo kao Vlada koja je nadležna da predlaže zakone, promislili o ovome, predstavit ćemo našim partnerima, uputit u proceduru i svi će imati pravo reći je li im nešto dobro ili nije", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene