U Saboru je održana svečana sjednica povodom obilježavanja Dana Hrvatskog sabora i 30. obljetnice donošenja odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Svečanoj sjednici prisustvovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je u svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Hrvatskog sabora i 30. obljetnice donošenja odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Vezani članci Novi ministri Sabor izglasao dvojicu novih ministara: ''Tramišak i Shakira dvije najopasnije žene na svijetu, a Erlić kao Twingo umjesto Ferrarija'' Andrej Plenković ''Imaju do petka vremena vratiti cijene na staro'', zaprijetio Plenković, a čini se da je sad i Paladina stvarno bivši

Premijer Plenković čestitao je svim zastupnicima i zastupnicama te predsjedniku Sabora njihov dan.

"Još jednom se prisjetimo tadašnje odvažnosti, to su bili sudbonosni trenuci koji su nam omogućili međunarodno priznanje i neovisnost", rekao je Plenković.

Komentirao raskol u SDP-u

Na pitanje novinara o raskolu u SDP-u, Plenković je rekao da je važno da hrvatska javnost prepozna sve aktere na hrvatskoj političkoj sceni.

"Ovo je loše za SDP. Novoizbačeni Bernardić je prije par godina suspendirao današnjeg izbacivača Grbina. Oni su pali na niske grane, pokazuju duh netolerancije", dodao je.

"Ovo što radi SDP nema nikakve veze s HDZ-om koji ja vodim. HDZ koji ja vodim ima unutarstranačku oporbu prema meni od prvog dana. Nitko nije izbačen, osim Milinovića koji je došao s autobusom. Išli su rušiti tadašnje vodstvo HDZ-a", rekao je Plenković i dodao kako se radi o ogromnoj razlici.

"Ovi koji odlaze pišu nekakve postove, pročitajte o tome. To govori o tome koliko je niska demokratska kultura u, do jučer, drugoj stranci. Birači to ne mogu nagraditi nikako", smatra.

Osudio nasilje prema migrantima

Osudio je nasilje prema migrantima, no izvješće još nije dobio.

"Mi osuđujemo nasilje, pogotovo kad migranti ne pokazuju signale kontranapada. Kad se provede istraga, kada dobijemo rezultate - oni koji budu odgovorni, ako to netko bude u sustavu, on ćeza to odgovarati", dodao je.

Navodi da Hrvatska ne strahuje od sankcija zbog snimki koje su iscurile, no nitko nije zadovoljan zbog situacije koja se dogodila.

"Jedno je cijeniti, poštovani, vrednovati rad hrvatske policije, njih 6500 koji čuvaju zelenu granice. Hrvatska iz političkih razloga neće dignuti žicu prema BiH zbog odnosa s Hrvatima, Bošnjacima i Srbima", kazao je Plenković.

"Svaka država štiti svoje granice, ali ne može se koristiti sila, barem ne u uvjetima u kojima to nije potrebno", poručio je Plenković.

"Hrvatska je ta koja brani i europsku hrvatsku granicu i to požrtvovno radi hrvatska policija", rekao je Plenković. Kako je rekao, Hrvatska nema situaciju poput one u Bjelorusiji.

Božinović i dalje ima njegovo povjerenje

Za ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kaže da i dalje ima njegovo povjerenje.

"Ima zadaću da riješi ovo pitanje i podnese mi izvješće što prije", rekao je Plenković i dodao: "On je član Vlade, naravno da ima moje povjerenje".

"Moramo vidjeti što je u konkretnom slučaju", rekao je Plenković.

"Cijela tema se radila, očito, dugo i koncentrirano. Jedno su naši mediji, kad čitati međunarodne medije, vidite da je akcija išla na više strana", rekao je i dodao kako se trebaju utvrditi sve činjenice.

Još jednom je osudio uporabu fizičke sile. "Sve ćemo ispitati", poručio je Plenković.

Na pitanje novinara o potresom pogođenom potresu navodi da je država dala 400 milijuna kuna bespovratnog novca za pomoć zagrebu i gradovima Banije.

"Država je tu koja intervenira", dodao je.

Komentirao događaje u Zagrebačkom holdingu

O događanjima u Zagrebačkom holdingu kaže kako se radi o - katastrofi.

"Išlo se nemilosrdno rasturati Davora Filipovića koji je space shutle za sve njih i svojim obrazovanjem i znanjem i poznavanjem Grada Zagreba", rekao je Plenković.

"Ovo što je Samodol napisao - da je to bila vlast HDZ-a, mi nebi mogli disati od kričanja, srušio bi se Grad, država i sve. Ovdje? Cici-mici, nešto", rekao je Plenković.

"Ovo što oni imaju u Gradu je maženje i paženje, ali ok. Nemaju iskustva, rade greške. Da je obrnuto, svi bi lonci već lupali ovdje. Gdje su nestali lončari?", pitao je Plenković.

Njegovu izjavu i odgovore na pitanja novinara pogledajte u videu. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju