Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje Agrokora

Plenković poručio oporbi: Neka se dečki odluče jesu li za politikanstvo ili kvalitetan razgovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pemijer Andrej Plenković u današnjem se posjetu Splitu osvrnuo na aktualna događanja te priprema za lokalne izbore sredinom svibnja.

Tijekom posjeta Splitu u ponedjeljak, premijer Andrej Plenković komentirao je različita aktualna pitanja. Premijer je reagirao i na kritike iz oporbenih SDP-a i HNS-a oko Agrokora te im poručio: "Neka se dečki odluče jesu li za politikanstvo ili kvalitetan razgovor".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Premijer bi do kraja dana trebao otputovati u Mostar, gdje će se sastati s regionalnim liderima na tradicionalnom sajmu te iskorisititi priliku za pokretanje političkiih bilateralnihi razgovora i novih tema.

Među tim temama bit će i bilateralne suradnje u regiji, stabilnost u ovom dijelu Europe, Agrokor kao regionalna kompanija te Vučićeva pobjeda na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Premijer je čestitao novoizabranom srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću na pobjedi.

Plenković je komentirao i pitanje financiranja Pelješkog mosta po principu 85 posto iz sredstava Eu te 15 posto iz hrvatskog proračuna. "Mi radimo na tome da Vlada osigura financiranje iz EU", poručio je premijer.

Upitan oko HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, Drage Prgometa i činjenice da mu ankete i istraživanja nisu skloni, Plenković je ponovio da vjeruje u odličan rezultat na loklanim izborima u Zagrebu. "Prgomet će ostvariti izvanredan rezultat i on je odraz slike HDZ-a kakvog ja želim", poručio je Plenković.

Premijer se nadovezao i na situaciju u Splitu, što se nadolazećih lokalnih izbora tiče te poručio da je "HDZ najjača stranka". Očekuje još veću potporu birača na lokalnim izborima i sjajne rezultate u Dalmaciji. "Dalmacija i HDZ su apsolutno podudarni", zaključio je premijer.

Na sastanku u Mostaru: O susjedskim odnosima i Agrokoru

"Večeras ćemo se neformalno (u Mostaru) susresti i s čelnicima drugih zemalja, bit će tu novoizabrani predsjednik Srbije i aktualni premijer Aleksandar Vučić kao i crnogorski predsjednik Filip Vujanović, a razgovarat ćemo o niz tema koje se tiču bilateralne suradnje, stabilnosti na jugoistoku Europe", rekao je Plenković u Splitu.

"Hrvatska je članica Europske unije (EU) i Sjevernoatlanskog saveza (NATO) i zemlja koja ima poseban senzibilitet za susjede. Uvijek kada idemo u BiH vodit ćemo računa o najbitnijoj temi za nas, a to je ne samo dobro i kvalitetno funkcioniranje zemlje nego i budućnost Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BIH", rekao je Plenković u poslijepodnevnim satima novinarima u Splitu gdje je kratko boravio na putu za Mostar.

"Ja sam pripravan. Spreman sam pojasniti cilj našeg zakona kojeg kanimo raspraviti i usvojiti ovog tjedna u hrvatskom Saboru, isto tako i podržati mogući dogovor između kompanije (Agrokora) i vjerovnika u smislu kreditora, banaka i dobavljača i naravno u interesu svih radnika i zaposlenika Agrokora", rekao je.

Istaknuo je da je "iznad svega glavni cilj i zadaća vlade stabilnost hrvatskog financijskog i gospodarskog sustava" i podsjetio na jutrošnju konferenciju za novinare nakon razgovora sa skupinom velikih dobavljača i Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK). Na tom je sastanku odlučeno da vlada radi na smirivanju ozračja glede situacije u Agrokoru te da želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora i omogućiti kvalitetno restrukturiranje i dostupnost svježe likvidnosti.

Hrvatska je zemlja partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma koji će biti otvoren u utorak i u Mostaru će biti veliki broj hrvatskih gospodarstvenika, rekao je nadalje. "Očekujem da taj posjet bude još jedan doprinos ukupnoj gospodarskoj i trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje, ulaganjima hrvatskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Plenković.

Posjet BiH hrvatski premijer kani iskoristiti i za političke razgovore s članovima Predsjedništva BiH i predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. "Želimo pomoći europski put i na tom tragu će biti moj susret sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH večeras," rekao je Plenković u Splitu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene