Premijer je rekao da ako je neki ministar uhićen, on ne može ostati na dužnosti - "pogotovo ako ostane tamo". Trenutno o smjeni ministra Horvata ne razmišlja i čeka da se DORH oglasi i informira njega, ali i javnost o uhićenju.

Galerija Konferencija premijera Plenkovića povodom uhićenja ministra Horvata - 1 Konferencija premijera Plenkovića povodom uhićenja ministra Horvata - 2 Premijer Andrej Plenković +1 Konferencija premijera Plenkovića povodom uhićenja ministra Horvata - 4

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare zbog uhićenja ministra Darka Horvata i navodnoj istrazi o drugim ministrima.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković razriješio Darka Horvata: Vlada ostala bez jednog ministra Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV - 2 ''Ispada da je Plenković iznenađen i uvrijeđen. Teški su dani pred njim jer ne zna kome će policija u pola šest pokucati na vrata''

"Jutros je uhićen ministar Horvat. Koliko ja shvaćam, vidim da je riječ o događajima iz 2018. godine, tada je bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi. Spominju se i Aladrović i Milošević, to je indikativan tajmning. Očekujem da svi potvrdimo da DORH i pravosuđe nisu pod HDZ-ovom šapom, ali očito imaju svoj razlog za ovakvu dramatičnu žurnost. Očekujem od DORH-a da obavijesti javnost što je ovako žurno. Pozivam šeficu DORH-a da objasni što je tako žurno da se uhiti ministar. Vjerujem da će, ako imaju, pokazati čvrste dokaze. Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet o kojem se radi. Ali siguran sam da rade zakonito i nepristrano, pa neka o tome i obavijeste javnost", rekao je.

Upitao je i ostale članove Vlade je li ih netko kontaktirao. "Njih, koliko sam ja shvatio, a pitao sam ih - nije nitko kontaktirao."

"Ovaj tajmnig, nakon ovakvog spektakularnog tjedna nije neutralan. On stavlja nešto drugi u fokus - ministra koji radi sasvim drugi posao za nešto što je provodio u doba kad je to bilo", referirao se na ovaj tjedan kada je Vlada predstavila paket pomoći i produžila rok za korištenje europskih sredstava iz Fonda solidarnosti.

"To se neće dogoditi"

Prijevremenih izbora, kaže, neće biti. "To se neće dogoditi. Parlamentarna većina je stabilna, svi su stabilni uz Vladu i podržavaju je. Nikakva izvanrednost nije na redu. Vidjet ćemo što će se događati s ovim predmetom. Kada više saznamo, onda ćemo donositi odluke."

Andrej Plenković i Darko Horvat - 1 Burne reakcije oporbe na istrage: "Vrijeme je da Vlada raspiše prijevremene izbore"

Ministar Horvat napušta kuću FOTO/VIDEO Istražitelji na vratima: Cijelo jutro trajao pretres kuće ministra Horvata

Rekao je i da se nije čuo danas s ministrom Horvatom, ali i objasnio izjavu koju je rekao ranije ovoga tjedna. "Ja sam rekao u srijedu da meni neće oporba smjenjivati ministre, a hoću li ja to, koji imam stalno na raspolaganju mandate odlučiti, to je drugo pitanje. Ako je netko uhićen, taj ne može biti ministar, pogotovo ako tamo ostane. To je jasno kao dan", naveo je Plenković.

Više puta je naglasio da je trenutak uhićenja neobičan te je poručio da nitko, pa ni DORH neće srušiti Vladu. "Vrlo neobičan potez. Ja ću zvati državnu odvjetnicu i pitati je o čemu se radi. Mislim da uhićenje ministra to zaslužuje. Ja sam tu da ne mislite da ne pratimo što se zbilo. Netko je imao motiv da ovaj tajming bude baš sada. Meni taj tajming ne djeluje neutralno. Neće vladu srušiti niti DORH niti itko, ali ovo je interesantno."

Sve informacije iz minute u minutu pratite na OVDJE.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju