Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Banskim dvorima

Andrej Plenković nakon sjednice VNS-a: "Osuđen je napad na Banske dvore, složili smo se da je riječ o djelu s obilježjem terorizma"

Održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je to bio sjajan sastanak.

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u sjedištu HDZ-a je na sjednici Predsjedništva stranke analizirao rezultate unutarstranačkih izbora.

Kako je rekao, 31,5 posto članova je izašlo na unutarstranačke izbore. "Ovi izbori pokazuju da smo, uoči lokalnih izbora iduće godine, osigurali svojim članovima unutarstranački legitimitet svih lokalnih organizacija čime će krenuti cijeli proces priprema za lokalne izbore", rekao je Plenković.

"Danas ćemo raspraviti i aktualni tjedan, sutra je na dnevnom redu rasprava o izmjenama Ovršnog zakona, u srijedu se glasa povjerenje ministru Čoriću i izglasava proračun, u četvrtak je na dnevnom redu porezna reforma", kazao je Plenković.

 

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

O sjednici VNS-a i razgovoru s predsjednikom Milanovićem kazao je da je objavljeno priopćenje sa sjednice.

"Dok smo dolazili ovdje objavljeno je priopćenje sa sjednice koje reflektira kratki rezime sastanka. Usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, data je suglasnost suradnji s pojedinim službama nekih drugih zemalja, što su službe predložile, raspravljena je situacija koja se odnosi na radikalizaciju u društvu, osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada, konstatirano je konsezusom da je riječ o djelu s obilježjem terorizma. Bio je to jednoglasan zaključak", rekao je Plenković.

Na pitanje novinara je li bilo kritika predsjednika Milanovića, rekao je: "Ne, ta je tema apsolvirana". Potvrdio je, nakon opaske novinara da je predsjednik Republike ranije imao drukčiji stav, da se i Zoran Milanović složio s tim zaključkom. "Zato sam to i naglasio. Malo, pomalo….", rekao je Plenković.

"Ako postoji i jedna tema oko koje vlada konsenzus između predsjednika Republike i predsjednika Vlade to je tema jačanje položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Znamo da je njihov položaj u određenim situacijama drukčiji od onoga kao je i slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma", rekao je Plenković.

Dodao je kako posebno zabrinjava problem načina izbora člana Predsjedništva BiH.

"Sve skupa posebno nas zabrinjava, i tu smo vrlo jasno artikulirali naš stav, problem izbora člana Predsjedništva BiH, koji bi trebao biti legitimni predstavnik hrvatskog naroda. I s te strane, ova praksa koja se najedanput počela događati 2006. godine za nas je nešto što smatramo da nije dobro, ni korisno, ni funkcionalno za koheziju unutar BiH. I zbog toga tu imamo jedinstven stav", istaknuo je.

Rekao je i da predsjednik Milanović nije kritizirao epidemiološke mjere. "Ne. Ta tema je apsolvirana i to smo konstatirali", dodao je.

"Raspravljalo je nas 12 ili 13, koliko nas je bilo. Što se tiče predviđenog dnevnog reda, donijeli smo priopćenje i to je bilo to", dodao je Plenković. "Nije to format sastanka na kojem imate svađe ili nešto, prolazi se točka po točka", rekao je.

Nije htio odgovarati na pitanja o tome kako je protekao sastanak na kojemu je bio prisutan i predsjednik RH Zoran Milanović. "To je bio sjajan sastanak", rekao je Plenković. Naveo je i da nije bilo rukovanja. "Po tom pitanju smo konzistentni", dodao je Plenković.

Na sastanku teme od državnog interesa

"Sudeći prema priopćenju nakon sjednice i izjavi premijera, bio je to jedan kvalitetan i konstruktivan sastanak bez optužbi i teških riječi, dakle potpuna suprotnost onoga što smo gledali kad su međusobne prepucavanja bila vidljiva na dnevnoj bazi. Na sastanku su bile teme od državnog interesa", izvjestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

"Nakon završetka Vijeća za nacionalnu sigurnost, održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Teme su bili unutarstranački izbori", dodao je Jarak.

Za istim stolom nakon tjedana prepucavanja

Nakon višetjednog javnog prepucavanja za istim stolom su se našli predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. U Banskim dvorima održala se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napokon se dogovorili Plenković prihvatio Milanovićev prijedlog, sjednica VNS-a održat će se u Vladi: "Prozori će biti otvoreni. Predsjednik će prvi put posjetiti obnovljenu dvoranu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačan datum? Milanović i Plenković sada komuniciraju preko predstojnika Ureda: Predsjednik nije suglasan s dvije teme predložene za sjednicu VNS-a

Plenković je u nedjelju rekao da će sjednica trajati dva, tri sata. Rekao je i da od sjednice ne očekuje ništa osim da se rasprave točke dnevnog reda i da se nakon toga izda priopćenje o tome.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene