Andrej Plenković i Gabrijela Žalac (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Andrej Plenković i Gabrijela Žalac (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je boravio u Vinkovcima, povodom svečanog mimohoda na Vinkovačkim jesenima. Novinarima je odgovarao na pitanja o aktualnoj političkoj situaciji.


Na pitanje o najavljenom prosvjedu u Vukovaru, zbog neprocesuiranja ratnih zločina, Plenković je rekao kako postoji snažan javni interes da se to učini.
 

Vezani članci Andrej Plenković i Zoran Milanović susreli se u Vukovaru Vukovar je i njih ujedinio, barem na tren: Pogledajte kako je Plenković prišao Milanoviću Ivan Penava (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava: ''Nisam rekao ni da ni ne. Prosvjed nije jedini način na koji se može doći do rezultata''

"Ovaj poticaj dolazi prije svega od čovjeka koji je svaki dan u kontaktu s ljudima koji su izgubili svoje najmilije i koji i dalje osjećaju posljedice velikosrpske agresije u Hrvatskoj."

Tu je bilo napretka i pred hrvatskim sudovima i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, a neki procesi su se vodili i pred sudovima u Srbiji", ocijenio je Plenković

Podsjetio je kako je MUP osnovao posebnu radnu skupinu koja se bavi ratnim zločinima i koja, kako je ustvrdio, ostvaruje napredak, a i Vlada je, kazao je, ispunila gotovo sva predizborna obećanja kada je riječ o domovinskoj sigurnosti, braniteljima, Hrvatskoj vojsci i policiji.

Na pitanje novinara boji li se da se vukovarski prosvjed ne pretvori u prosvjed protiv njega i Vlade, Plenković je rekao kako je sigurno da će na skupu bili više političkih snaga te kako većina aktera koji su već unaprijed podržali ideju prosvjeda "svojim drugim aktivnostima jasno identificira svoje političke ciljeve" te poručio kako međutim za Vladu to nije problem.

"S druge stranke, što se tiče karaktera samog najavljenog prosvjeda, ovoga izvornoga što bi Ivan, moj prijatelj i gradonačelnik htio i onoga što druge političke ili druge snage u Hrvatskoj žele, da se taj prosvjed kidnapira od izvorne ideje i pretvori u drugu priču, to je politički rizik", ocijenio je Plenković.

Odgovarajući na pitanje jesu li Vlada i HDZ mogli utjecati na ne održavanje prosvjeda i uvjeriti gradonačelnika Penavu da odustane od njega, Plenković je ustvrdio kako je, kada netko izađe s takvom inicijativom, jako teško ići nazad.

"Svatko snosi posljedice svoga političkog odabira. Ovo je bio njegov politički odabir i on će živjeti s njim", kazao je premijer Andrej Plenković.

Što se tiče osnivanja izbornog stožera HNS-a, premijer smatra da je dobro da se svi pripremaju za europske izbore koji će se održati naredne godine.
 

"Što se tiče ovih drugih izbora, HDZ je ostvario ogroman broj rezultata. Mi smo spremni za taj scenarij ako treba i sutra", zaključio je Plenković.
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju