Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Premijer Andrej Plenković rekao je da je na Miloradu Pupovcu odluka hoće li u nedjelju ići u Vukovar, a najavio je da će se danas znati tko ide u Marakeš.


''Ove godine imamo 20. obljetnicu kolone sjećanja'', podsjetio je predsjednik Vlade Andrej Plenković i naglasio da u Vukovar idu s porukama poštovanja i pijeteta. Dodao je da vjeruje u snažnu ostavštinu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o mirnoj reintegraciji.

Vezani članci Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Vukovar čeka zeleno svjetlo Bruxellesa: "Jedini izlaz vidimo u zakonu koji bi omogućio olakšice investitorima" Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Jandroković: "Nema ucjena, razgovaramo, tražimo najbolja rješenja i to je duh koji postoji u ove tri godine"

''Želimo da reintegracija dobije iskorak u pogledu pomirbe i suživota, ali i istine'', istaknuo je predsjednik Vlade. Ponovio je da se moraju nastaviti procesi protiv onih koji su počinili ratne zločine, a još nisu procesuirani. Kaže i da Vlada gleda kako pomoći Vukovaru u smislu budućnosti.

Na pitanje bi li čelnik SDSS-a Milorad Pupovac trebao ići u Vukovar, premijer je odgovorio da 2018. mora biti jasan stav da ''svatko tko želi doći, uključivši i Pupovca, treba doći u Vukovar i pokazati pijetet''. ''Odluka je na njemu'', zaključio je.

Nije želio potvrditi da će Hrvatsku u Marakešu predstavljati ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, a najavio je da će se nakon sjednice Vlade znati tko će predstavljati našu zemlju. ''Ja neću ići, a tko god bude išao, letjet će Vladinim zrakoplovom'', najavio je.

Više je puta ponovio da se tim sporazumom o migrantima ni na što ne obvezujemo. Na opasku da se u kompaktu 46 puta spominje ''obvezujemo se'', Plenković je rekao da će Vlada danas objaviti jedini relevantan prijevod dokumenta i da u ovom slučaju engleska riječ ''commitment'' nije obveza, nego predanost.

Stručnjakinja za komunikaciju: ''Čini se da smo vrlo blizu fizičkih obračuna u Saboru''