Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće Eurostata

Uz skuplje energente poskupili i industrijski proizvodi: Objavljeni podaci za Hrvatsku, EU i eurozonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni u rujnu je snažno ubrzao, odražavajući skok cijena energenata, pokazalo je novo izvješće Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u svim zemljama članicama EU-a, stoji u izvješću Eurostata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove cijene Od utorka jedna vrsta goriva skuplja, drugoj cijena pada Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo

Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj su proizvođačke cijene u industriji na domaćem tržištu porasle za 3,2 posto u odnosu na kolovoz, kad je zabilježen porast od 1 %. Na godišnjoj razini, cijene su povećane su za 13,9 %, a to povećanje uslijedilo je nakon porasta od 10,3 % u kolovozu.

Najveće povećanje cijena na mjesečnoj razini zabilježeno je u Irskoj. Cijene su tamo veće za čak 23,2 %. Nakon Irske, po povećanju cijena slijede Danska i Grčka, zemlje u kojima je zabilježen porast cijena na mjesečnoj razini od 8,4 i 5,8 posto.

Slično je i s porastom cijena proizvođačkih cijena u industriji na godišnjoj razini. Na prvom mjestu je Irska s povećanjem od 82,9 %. Nakon Irske, tu su Danska i Estonija s povećanjem cijena za 34,4 i 29,9 %.

Najmanji porast cijena na mjesečnoj razini zabilježen je u rujnu na Malti i u Luksemburgu. Cijene su u tim zemljama povećane za 0,2, odnosno 0,3 %. Na Malti je maleni porast i na godišnjoj razini i iznosi 1,4 %.

Rasle cijene energije

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni u rujnu su porasle na domaćem tržištu za 2,7 posto u odnosu na mjesec ranije. Tada su u oba područja porasle za 1,1 posto.

U odnosu na isti mjesec lani, cijene su skočile za 16,2 posto u EU. Dogodilo se to nakon rasta od 13,5 % u mjesecu ranije. Rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini u eurozoni ubrzao se na 16 posto. U mjesecu ranije rast je bio 13,4 %.

Proizvođačke cijene naglo su porasle zbog brzog gospodarskog oporavka potaknutog ublažavanjeme ograničenja koje je donijela epidemija korone, ali i zbog uskih grla u globalnim lancima opskrbe i porasta cijena plina.

Cijene energije u rujnu u Europskoj uniji porasle su za 7,8 posto u odnosu na mjesec ranije. U odnosu na isti mjesec lani, cijene su više za 40,1 %.

U eurozoni su cijene energije na mjesečnoj razini porasle 7,7 posto. Kad se govori o rujnu prošle godine, povećanje cijena je 40,7 %.

Proizvođačke cijene u ukupnoj industriji, ne računajući energente, porasle su za svega 0,6 posto u oba područja na mjesečnoj razini, no na godišnjoj razini veće su za 8,3 % u Uniji i za 8,1 % u eurozoni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene