Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Fer i pošteno ne idu s HDZ-om'

'Zakonitost ne stane u istu rečenicu s HDZ-om'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Kad govorimo o HDZ-u fer i pošteno ne možemo spominjati u istoj rečenici', rekao je Radimir Čačić komentirajući prekrajanje izbornih jedinica.

'Nažalost, ni zakonitost nije nešto što bi stalo u istu rečenicu s HDZ-om. Ovdje je riječ o nečem puno opasnijem', izjavio je Radimir Čačić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HNS prozvao vladajuće Čačić: Vlada čini sve da ne učini ništa; Kosor: 'Lamentira da bi bio na tv' Slika nije dostupna Čačić o novom broju nezaposlenih 'Dotakli smo dno, a pojava sunca i sezonaca neće ništa promijeniti'

'U trenutku kad se veći dio Hrvatske pokušava predstaviti kao funkcionirajuća pravna država, kad je ključna tema poglavlje 23, ja osobno znam iz osobnog iskustva da su me u nekoliko navrata najviši europski dužnosnici pitali što je s krađom mog mandata, što nismo nikada otvorili kao temu direktno pred europskim insitucijama', rekao je Čačić.

>> Svađa oko prekrajanja izbornih jedinica: 'To je protuzakonito'

>> Milanović optužio HDZ za izborni inženjering, oni mu poručili da ga je strah

'Uvijek smo pokušavali obraniti poziciju da je Hrvatska pravna država i u trenutku, kad smo neposredno pred završetkom pregovora, ponovno jedna bezočna krađa, koja je ne samo protuzakonita nego i protuustavna', rekao je Čačić i dodao da će 'HDZ izgubiti i s tom krađom i bez nje, ali opasno ugrožava ionako upitan završetak pregovora u roku u kojem bismo željeli'.

'HDZ će biti potučen do nogu, to je sasvim sigurno, nema dvojbe, a jedinice u kojima će se to snažno osjetiti su 1., 3., 8., u kojima će HDZ dobiti, pitanje je išta ili ništa', zaključio je šef HNS-a.

SDSS-ov Milorad Pupovac smatra da o toj temi treba razgovarati. 'O toj stvari moramo razgovarati u koaliciji i, po mogućnosti, unutar parlamentarnih stranaka. Čak i kad ne bi bilo ništa sporno u ovoj inicijativi, o tako važnoj stvari kao što su izborne jedinice treba razgovarati. Kao što ćemo očito uspjeti razgovarati o EU tako ćemo morati i o demokraciji u Hrvatskoj', rekao je Pupovac.

Pupovac smatra da neki valjani dogovor više nije moguće postići jer je 'propušteno vrijeme prilike'. 'Mi ne možemo uskladiti popis birača, znamo da on nije dokument s punom vjerodostojnošću. Prekrajanje izbornih jedinica u godini izbora može pobuditi različite reakcije i stoga mislim da ćemo se morati dogovoriti da izbori prođu što je moguće tiše i u što demokratičnijoj atmosferi', rekao je.

Đapić: Prekrajanje je 'dimna zavjesa'

'Mislim da je to pitanje da pokažemo koliko smo zreli kao demokracija prema drugima. EU promatra našu demokratsku zrelost, ali ne i pitanje toga o čemu se radi kada je posrijedi poglavlje 23. Žao mi je da oni koji su danas skočili na noge nisu puno ranije radili na toj promjeni jer postojeći sistem izbornih jedinica i popisa birača odavno nije dobar', rekao je Pupovac.

Počasni predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić ocijenio je da je promjena izbornih jedinica 'dimna zavjesa kako bi se zabavila javnost' i kako bi se pozornost javnost skrenula od nekih gospodarskih poteza vlade poput davanja u koncesiju zagrebačke Zračne luke.

Ocijenivši promjenu izbornih jedinica 'top temom u hrvatskom političkom životu' Đapić je rekao da u najmanju ruku nije fer u izbornoj godini mimo svih rokova mijenjati izborno zakonodavstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene