Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na usuglašavanje HDZ-a

Milanović optužio HDZ za izborni inženjering, oni mu poručili da ga je strah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, reagirao je na usuglašavanje predsjedništva HDZ-a o izmjenama Zakona o izbornim jedinicima. Odgovor iz HDZ-a ubrzo je stigao.

SDP optužuje vladajući HDZ da je najavom prekrajanja izbornih jedinica krenuo u izborni inženjering bez presedana. Takve izmjene, kažu, do sada su se uvijek radile najmanje godinu dana prije izbora, što sada nije slučaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krojenje izbornih jedinica Izbori: Kosor svakako želi izbjeći Milanovića? Slika nije dostupna HDZ smiruje nastalu buru 'Izborne jedinice samo će se uskladiti po broju birača'

Kao 'pravni okidač' za tu odluku Milanović smatra izvješće Ustavnog suda o nejednakoj težini glasa u izbornim jedinicama s kraja prošle godine u kojemu stoji, napomenuo je, da je taj sud tražio od Ministarstva uprave podatke o popisu birača, a ono mu je odgovorilo da takvim podacima ne raspolaže.

Spornim drže i što se one rade prema još spornijem popisu birača. Koalicijski partneri sutra bi u banskim dvorima trebali biti obaviješteni o izmjenama unutar izbornih jedinica dogovorenih u HDZ-u. 

>> Kosor na Milanovića, Milanović na Kosor, Čačić po svima

'Jedan nepostojeći, sumnjivi javni dokument predstavlja pravnu i političku osnovu za izmjene granica izbornog zakonodavstva i time se vjerojatno želi ušičariti nekoliko mandata. Hrvatska pod HDZ om je zemlja u kojoj je pravna država dramatično ugrožena, a ovaj jučerašnji potez predsjedništva HDZ-a je krunski dokaz za to', rekao je šef SDP-a Zoran Milanović.

Godinama pozivamo da se uredi i objavi popis birača te da se uredi zakon o prebivalištu, ali ne samo da to nije napravljeno, nego se na osnovu tog falsifikata predlažu izmjene granica izbornih jedinica, koje predstavljaju i promjene izbornog zakonodavstva, ustvrdio je.

Upitavši se kako je moguće da u deset godina u jednoj, odnosno dvije izborne jedinice broj birača naraste više od sto tisuća, a u onoj na sjeveru Hrvatske ne, dok broj stanovnika ostaje isti, Milanović je kazao kako je riječ o broju onih koji koji tamo imaju prijavljeno prebivalište iz raznih razloga, te da bi za izmjene trebalo pričekati novi popis stanovništva.

'Milanović strahuje od gubitka izbora'

Ubrzo je stigao odgovor iz HDZ-a. Glavni tajnik stranke, Branko Bačić, tvrdi kako su Milanovićeve izjave posljedica straha. 'Ovo nije izborni inženjering kako tumači Zoran Milanović. Ova izjava Zorana Milanovića ukazuje na strah od gubitka izbora i želi unaprijed pronaći alibi za izborni poraz', rekao je Bačić, optuživši SDP da ovo nije prvi, nego već četvrti puta u posljednjih godinu dana da SDP poziva na nepoštivanje odluka Ustavnog suda.

Prvi puta se, rekao je, nisu slagali s odlukom da krizni porez nije u neskladu s Ustavom, zatim kada je odlučeno da nema potrebe za referendumom  nakon što je Vlada iz saborske procedure povukla prijedlog Zakona o ZOR-u te treći puta kada su, kaže Bačić, bili protivizjednačavanja dobne granice muškaraca i žena za odlazak u mirovinu. Ovo je, kako je rekao, četvrti put.

Bačić je također rekao kako nije temelj za izbore popis stanovništva, nego popis birača.

Postupak HDZ komentirali su i neki koalicijski partneri HDZ-a. 'Mi smo zasigurno kao koalicija dužni i odgovorni da se startno stvore iste pozicije za sve, a to znači da na jednak broj glasača otpada saborski mandat', rekao je predsjednik HSS-a Josip Friščić.

'Pitanje izbornih jedinica je pitanje o kojem bi trebalo postići suglasnost sa što je moguće širim krugom političkih aktera', smatra pak predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene