Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba se razumno dogovoriti'

Svađa oko prekrajanja izbornih jedinica: 'To je protuzakonito'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se predsjedništvo HDZ-a usuglasilo o izmjenama Zakona o izbornim jedinicima došlo do do negodovanja iz redova oporbe.

Komentirajući prekrajanje izbornih jedinica na sjednici Predsjedništva Sabora Josip Friščić je izjavio da su oni to inicirali prije godinu dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nada se da će svi dopridonijeti Friščić: Guverner osim konstatacije stanja treba dati i svoj doprinos Slika nije dostupna Presuda generalima I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna!

'Po nama u HSS-u izborno zakonodavstvo treba izmijeniti na vrijeme, a to je godinu dana prije izbora. Ali ako sada nema druge, makar neki govore da bi zbog toga čak bilo upitna legitimnost izbora, onda nema druge nego sjesti i razgovarati, dogovoriti se i pokušati da to ne bude politička utakmica oporba-vlast-koalicija', rekao je Josip Friščić.

>> Milanović optužio HDZ za izborni inženjering, oni mu poručili da ga je strah

Friščić je dodao kako se treba razumno dogovoriti kako formirati izborne jedinice da se postigne kriterij prema kojem će u svakoj izbornoj jedinici biti otprilike isti broj glasača. 'Zašto bi bila ugrožena legitimnost izbora? Oporba kaže da se tek sada ovime narušava pravna država. Ne vjerujem, to su presložene riječi, 'ugrožavanje pravne države'', rekao je Friščić.

'Svaka se situacija koristi za predizbornu utakmicu'

'Nije to ugrožavanje jer po jednom takvom modelu smo imali i do sad izbor i nitko nije iz toga izvodio nelegitimnost funkcioniranja. Vjerujem da će se na taj način i Sabor dogovoriti, ali budući da su izbori za nekoliko mjeseci pa se sada svaka situacija pa i ova koristi za predizbornu utakmicu, a onda će poslije toga svatko naći svoju poziciju unutar toga', zaključio je Friščić.

Luka Bebić je na istu temu rekao da 'se to možda moglo i prije, ali da je to odluka Ustavnog suda'. Dodao je da nije pošteno da je u jednoj izbornoj jedinici potrebno 20.000 glasova, a u drugoj 17.000.

Vesna Pusić smatra da je prekrajanje izbornih jedinica protuzakonito jer se prema Ustavu svi izborni zakoni mijenjaju najmanje godinu dana prije izbora, a taj je rok istekao. Dodala je kako se nada da do toga neće doći.

Predsjednik HSLS-a, Darinko Kosor, ocijenio je da prekrajanje izbornih jedinica neće pomoći HDZ-u i HSS-u da dobiju izbore. 'Možda će dobiti dva zastupnika više ali to neće promijeniti izborni rezultat', rekao je Kosor. Kosor ističe kako je izborne jedinice trebalo je uskladiti zbog velikih odstupanja, pa je za jedan mandat negdje trebalo 11.000 glasova, a negdje 17.000. glasova, no te je korekcije trebalo učiniti do ustavnog roka, odnosno do 11. ožujka, a ne 6 ili 7 mjeseci do izbora te nakon isteka ustavnog roka.

D. Kosor: HSLS će pokušati privući neodlučne birače

Upitan je li prekrajanju izbornih jedinica pridonijela predsjednica Ustavnog suda, nekadašnja članica HSLS-a, Kosor je odgovorio da ukoliko je to tako 'onda je to još jedan od gafova Ustavnog suda'.

Ponovio je kako će njegova stranka na izbore izaći sama i pokušati privući neodlučne birače kojima je dosta i HDZ-a i SDP-a, jer se bave sami sobom umjesto da nude rješenja za izlazak iz krize. Nakon izbora HSLS sigurno, kaže njegov predsjednik, neće koalirati s HDZ-om i HSS-om, ali je za HSLS svakako jedna od opcija i ostanak u opoziciji.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je vlada ulazeći u promjene izbornih jedinica 'napravila neispravan politički potez' s obzirom na vrijeme i na način promjena. Komadina je rekao da je 'izborne jedinice davno trebalo urediti', ali tako da se zajedno s partnerima, političkim strankama i stručnom javnosti izradi zajednički prijedlog promjena.

Rekao je kako su vlada i HDZ, ''ako se pogleda kako su to iskrojili', digli ruke od izbornog uspjeha u osmoj izbornoj jedinici pa su je potpuno otpisali što se tiče uspjeha HDZ-a'.

Predsjedništvo HDZ-a u subotu se usuglasilo o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, po kojem odstupanja u broju birača u svakoj izbornoj jedinici, koja po zakonu ne smiju biti veća od pet posto, iznose 2,78 posto. O tom prijedlogu HDZ se treba usuglasiti s koalicijskim partnerima.

'Prekrajanje Hrvatske po sistemu škara i selotejpa'

Predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar na današnjoj je konferenciji za novinare rekao kako je već prošao rok za promjene izbornih zakona, da vladajuća koalicija prekrajanjem izbornih jedinica izaziva političku nestabilnost u Hrvatskoj te da je to udar na ustavni poredak.

Lesar je upozorio kako se po Ustavnom zakonu o provedbi Ustava RH kaže da 'zakoni kojima se uređuje izbor zastupnika u Hrvatski sabor moraju donijeti najkasnije godinu dana prije održavanja redovitih izbora za zastupnike Hrvatskog sabora' te se to onda odnosi i na sve zakone koji na bilo koji način mogu utjecati na ispravnost izbora.

Predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada smatra kako vladajuća koalicija svojim prijedlogom o prekrajanju izbornih jedinica nudi prekrajanje Hrvatske po sistemu 'škara i selotejpa'. 'Pa ćemo malo lijepiti u interesu HDZ-a, pa malo u interesu HSS-a, a potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac mudruje jer je on već namiren sa zagarantirana dva mjesta u Saboru bez obzira kakve će biti izborne jedinice', kazao je Lesar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene