Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u blokadi 813 milijuna kuna

Što će biti s blokiranim novcem od megapljačke u Ini? Odvjetnik Anto Nobilo za DNEVNIK.hr: "Moguća su dva scenarija"

Aktualno Galerija Anto Nobilo Anto Nobilo Foto: DNEVNIK.hr Novac: Ilustracija - 2 Novac: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Anto Nobilo Galerija 1/3 >>
Blokada 813 milijuna kuna u aferi preprodaje Inina plina najveća je u povijesti Ureda za sprječavanje pranja novca. Pitali smo odvjetnika Antu Nobila što će točno biti s tim novcem s obzirom na nastavak kaznenog postupka.

Novčano najteža afera u hrvatskoj povijesti izašla je u javnost i njeni detalji se postepeno otkrivaju. Ured za sprječavanje pranja novca objavio je kako je ovo najveća akcija u povijesti postojanja ureda, u kojem je trenutačno blokirano 813 milijuna kuna na računima osam različitih banaka.

Međutim, sad kad je taj novac blokiran, što se s njim događa? Koji su mogući ishodi postupka i kome će novac pripasti? Odvjetnik Anto Nobilo rekao je za DNEVNIK.hr da u ovom trenutku postoje dva moguća scenarija.

A koji će se scenarij ostvariti, ovisi o tome što će se dokazati na sudu. "Da, dvije su moguće varijante: Ina može istaknuti svoj oštetni zahtjev i ako uspije dokazati da je oštećena za 813 milijuna kuna, taj se novac vraća oštećenoj tvrtki. Ako se uspije dokazati da je Ina oštećena samo za dio novca, a preostali dio predstavlja protupravno stečenu imovinsku dobit, taj dio ide u državni proračun", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAŽI OSTAVKE Grbin nakon uhićenja: "Ovo je odgovornost Andreja Plenkovića"

Budući da kazneni postupak traje, situacija se treba procijeniti, ali Nobilo je uvjeren da će Ina ostvariti barem djelomični povrat novca. "Mislim da je Ina oštećena za 200 milijuna kuna sigurno i da će to uspjeti dokazati, a za ostalo ćemo vidjeti", rekao je.

Međutim, ako je plin prodavan drugim subjektima pod ugovornom obvezom, situacija se komplicira. "Da, u tom slučaju Ina nije oštećena jer je sklopljena ugovorna obaveza. Ali, to se sve može kaznenim postupkom riješiti, samo se treba dobro procijeniti."

Dobra stvar u cijeloj priči je da novac nije - odlepršao. "Dobra stvar je da je novac na vrijeme identificiran i da su računi na vrijeme blokirani, prije nego što su imali priliku odlepršati u moru stranih tvrtki, banaka i računa", dodao je Nobilo.  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene