Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema posljednjim neslužbenim informacijama, pregovori između Vlade i sindikata su pri kraju i trenutačno se usuglašava tekst sporazuma, koji bi trebao biti parafiran u 17 sati.


Sindikalci su iza 15,30 sati izašli iz Banskih dvora izjavivši kratko novinarima da je postignut dogovor te da se piše tekst sporazuma. Detalji još nisu poznati, no ukolko su informacije točne štrajk, koji su danas započeli prosvjetari, a sutra su ga trebale nastaviti i druge javne službe, točnije socijalna skrb i kultura, ubrzo će završiti. Prema istim neslužbenim informacijama dogovor je praktički već postignut, a trebao bi biti parafiran u 17 sati. 'Ako će u sporazumu pisati sve ono što je dogovoreno, mi ćemo u 17 sati parafirati sporazum', rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec. Time bi završili pregovori vlade i osam sindikata javnih službi, koji su započeli jučer u podne te bili prekinuti noćas, da bi se nastavili danas prijepodne u 11 sati.

Sindikati: Odaziv na štrajk veći od očekivanog

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Ozbiljno upozorenje premijera Plenkovića vezano za cijepljenje: "Nije dobro..." Slika nije dostupna Nastavak pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru

Inače, prema sindikalnim tvrdnjama iznesenim u jutarnjim satima, prvi podaci pokazuju da je odaziv na štrajk zaposlenih u prosvjeti i znanosti izuzetno velikŠtrajk je počeo jutros u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, na fakultetima i znanstvenim ustanovama, a svugdje su rezultati odaziva veći nego što su bili na referendumu na koji je bilo izašlo više od 80 posto sindikalnog članstva, tako da cjelokupni sustav obrazovanja u ovom trenutku stoji, tvrde sindikalci. Ipak, u Ministarstvu obrazovanja barataju drugačijim podacima. Prema njima, štrajka tek nešto više od 20 posto osnovnih i srednjih škola.

>> U štrajku više od 80 posto osnovnih i srednjih škola

Štrajk će trajati sve dok ne postignemo zadovoljavajući sporazum o plaćama koji smo spremni dati članstvu na referendum, a mi ćemo ga parafirati i obustaviti štrajk, ponovio je jutros predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec. Prema podacima koji su pristigli dosad, u 160 srednjoškolskih ustanova štrajka 88,1 posto zaposlenika, odnosno čak 96,3 posto članova sindikata, rekao je Mihalinec. Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić kazao je kako, primjerice, u Osječko-baranjskoj županiji sve osnovne škole sudjeluju u štrajku a odaziv je preko 90 posto, u Zadarskoj županiji također sve škole štrajkaju, a odaziv članstva iznosi 85 posto, u Zagrebu na uzorku od 25 škola pokazalo se da je više 80 posto škola i članova u štrajku.