Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspješni drugi krug

Sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu, pregovori se nastavljaju. Piletić: "Stavovi danas nisu usuglašeni"

Vlada i sindikati javnih službi 20. listopada nastavit će pregovore o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) nakon što u ponedjeljak sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u izjavi novinarima nakon neuspješnog drugog kruga pregovora rekao je da se razgovori nastavljaju 20. listopada jer stavovi danas "nisu usuglašeni".

Vlada je sindikatima ponudila povećanje osnovice plaće od tri posto s primjenom odmah na sljedećoj plaći, naveo je, a u idućoj godini, kroz nove koeficijente, povećanje od dodatnih 14 posto, rekao je Piletić.

Prihvaćen je zahtjev sindikata da se poveća božićnica za ovu godine i ujednači se s iznosom regresa - umjesto 232 eura iznosila bi 300 eura, dok za uskrsnicu Vlada predlaže da iznosi 70 eura.

Ministar je predstavnike sindikata upoznao s namjerom donošenja zakona o plaćama koji bi trebao biti na dnevnom redu Vlade i Sabora već sljedeći mjesec, nakon čega bi uslijedilo i donošenje uredbi za državne i javne službe.

"Naše socijalne partnere upoznali smo s fiskalnim učincima i procjenom troška tih uredbi, kojima bi se izdvajanje za plaće povećalo za dodatnih 850 milijuna eura, odnosno preračunato u odnosu na broj službenika – povećanje plaća za gotovo 14 posto", rekao je Piletić te naveo da je riječ o ukupno 1,062 milijardu eura.

Dakle, tri posto sad i onda kroz nove koeficijente dodatnih 14 posto, rekao je Piletić.

Pročitajte i ovo Ilustracija vrijede dva tjedna Od utorka nove cijene: Pogledajte za koliko pojeftinjuje gorivo

To naravno ne znači, dodao je, da će za svih 238.000 službenika rasti 14 posto s obzirom na to, objasnio je, da je zajednički stav i sindikata i Vlade da kroz nove uredbe odnosno nove koeficijente treba provesti ujednačavanje po principu "jednak posao - jednaka plaća" te ispraviti "određene nepravde akumulirane u sustavu javnih plaća".

Piletić Vladin paket drži sveobuhvatnim, a zahtjev sindikata je, rekao je, da se pokuša vidjeti postoji li još mjesta za dodatno povećanje osnovice.

Stipić: Sindikatima je Vladin prijedlog neprihvatljiv

Sindikatima je Vladin prijedlog neprihvatljiv, a Željko Stipić iz sindikata Preporod rekao je kako je, bez obzira što sindikati shvaćaju da u konačnici i osnovica i koeficijenti na neki način zajednički utječu na cijenu rada, njihov "primarni interes" da se povišica ugovora "kroz osnovicu".

"Naime, osnovica jest sastavni dio kolektivnog ugovora, ona je nepromjenjiva bez volje dviju strana, što se ne može reći za koeficijente koji se donose uredbom i koji 'kako došli, tako prošli'. Dakle, postoji mogućnost da ova ili neka druga vlada u slučaju krize ili nekih promijenjenih okolnosti zapravo kroz koeficijente opet na neki način degradira cijenu našega rada.

Zato, naglasio je, sindikati zahtijevaju da na "klackalici između koeficijenata s jedne i osnovice plaće, s druge strane udio osnovice bude veći, a koeficijenata manji".

"Ali smo spremni za razgovor i nama se obećalo da ćemo već kroz dva tjedna imati prvi nacrt uredbe o koeficijentima, gdje ćemo vidjeti što se to točno tamo predviđa", rekao je.

Sindikati drže da još uvijek ima prostora da Vlada uvaži njihove zahtjeve o značajnijem povećanju osnovice za izračun plaće te da na taj način, naglasio je Stipić, "sindikati ostanu stabilni".

Pročitajte i ovo Ilustracija lova do krova Splićanin koji je osvojio 180 tisuća eura otkrio kako je došao do dobitka

"Jer, ono što u Vladi ne žele razumjeti - ako bi stvar išla kako su oni zamislili, onda praktično sve više i više na cijenu rada utječe Vlada svojim autonomnim odlukama, a sve manje i manje se pita sindikate, a to je sindikatima neprihvatljivo", objasnio je.

Očekujemo da će Vlada ozbiljno shvatiti naše prigovore i da će se stajališta značajnije približiti na idućem sastanku, poručio je.

Neugodno ih je danas, kaže, iznenadila Vladina ponuda o 70 eura za uskrsnicu, kao i negativan odgovor Vlade na zahtjev sindikata da dar za djecu raste sa 100 na 150 eura te da se simbolično poveća osnovica za izračun jubilarne nagrade.

Novinari su ga pitali i koji bi omjer između osnovice i koeficijenata sindikatima bio prihvatljiv, a Stipić je rekao kako u ovom trenutku o tome ne želi spekulirati. "Nismo to htjeli raditi ni na sastanku. Mogu samo reći da povećanje osnovice od 3 posto čak ne anulira smanjenje cijene našeg rada u ovoj godini, na stranu 2022. i sav dug koji smo prenijeli", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene