Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) izrazio je nezadovoljstvo što su u pregovorima između koalicije HSLS/HSS i HDZ-a razvoj poljoprivrede i reguliranje rada nedjeljom postali, kako navode, predmetom političke trgovine, a isključena je uloga socijalnih partnera.


Sindikat PPDIV-a smatra kako su razvoj poljoprivrede i reguliranje rada nedjeljom pitanja za koja je potreban širi društveni dogovor i sudjelovanje svih društvenih čimbenika i socijalnih partnera.

Vezani članci Pokrenuli biznis s ginom - 5 Bračni par dao otkaz i svu ušteđevinu uložio u autohtono piće koje danas osvaja zlato: "Iz malog mjesta možeš raditi velike stvari" Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Horvat o Uljaniku: "Razgovaramo s dva ozbiljna partnera, oni sada snimaju stanje"

"Izražavamo žaljenje što su ta dva važna društvena, gospodarska i socijalna problema postala predmetom političke trgovine i borbe za mjesta u budućoj vladi. Protivimo se takvoj namjeri i praksi koja će u konačnici značiti stavljanje sindikata u poziciju promatrača kreiranja gospodarsko-socijalne zbilje i procesa izmjene radno-socijalnog zakonodavstva", kažu u sindikatu.

Postizanje dogovora o radu nedjeljom na način kako to žele HDZ, HSS i HSLS znači, po mišljenju PPDIV-a, derogiranje uloge socijalnih partnera i Gospodarsko-socijalnoga vijeća.

Nezadovoljstvo sindikata je tim veće "što je u ovom slučaju riječ o dogovorima i prijedlozima koji dolaze od, po izbornim rezultatima, marginalnih političkih stranaka".

"Upozoravamo stoga čelnike tih političkih stranaka, ali i sve
ostale sudionike u sastavljanju buduće vlade da nemaju pravo izlaziti iz okvira vlastitih političkih programa i da se u ostvarivanju tih programa trebaju koristiti isključivo političkim sredstvima a ne trulom političkom trgovinom na štetu drugih, čak i onih koji su im dali svoj glas", stoji u priopćenju PPDIV-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju