Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

"Da sustav funkcionira, ovo se ne bi dogodilo, a prosvjed u Splitu dio je demokratskog prava"

HDZ ide na unutarstranačke izbore u travnju. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić želi biti premijer. Javnost se pita tko je zakazao u slučaju trostrukog ubojstva u Splitu.

Europski i predsjednički izbori ojačali su Bernardićevo samopouzdanje pa ovoga puta na sastanku SDP-a u Ogulinu nije bilo mahanja kupusom ali se govori o vladi u sjeni koju Bernardić slaže, u kojoj uglavnom nema nekadašnjih najbliskijih Milanovićevih suradnika.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Pregled tjedna - Ivana Petrović Bilo je svega Pregled tjedna: Najvažnije događaje proteklog tjedna donosi Ivana Petrović

Uz sve ostalo bit će zanimljivo gledati odnos budućeg predsjednika sa strujom u SDP-u koja je po njemu nemilo tamburala iz svih mogućih rafala, sve dok ga nisu smjenili.

Komadina je čak praktički nedavno pri najavi kandidature kazao da Milanović ne može bit predsjednik ne imavši u vidu da su preferencijalni glasovi koje je dobio na izborima 2015. i 2016. kapital za tu vrstu izbora.

Jer predsjednički i parlamentarni izbori su dva dijametralno suprotna mehanizma i pobijediti na jednima nikako ne jamči i pobjedu na drugima.

Izbori u HDZ-u

Parlamentarni su puno puno kompleksniji. HDZ se u travnju sprema na unutarstranačke. Ta stranka je posebna priča i govoriti o inače legitimnom konzervativnom i liberalnom krilu koje svaka pučka stranka ima je bespredmetno jer tamo među onima koji stranku kroje postoji uglavnom krilo s više i krilo s manje love.

Sva ta ideologija i svjetonazor je manje ili više dekor jer je za početak mnogi ne svjedoče vlastitim životima. A legitimna arhitektura stranke i izbora polomljena davno sukobom Sanadera i Pašalića ovisi uveliko i o patrijarsima iz sjene. Zvuči kao neka ezoterija ali je tako.

Stier, Kovač i Penava su se svrstali u Plenkovićeve izazivače. Njega se pak sve više prosuđuje po dojmu koji se širi, a ne po argumentima. Što također nije fer. Mladi Resler bi konačno mogao kazati što je on to mislio kad je javno izrekao da nitko nema njegovu bianco potporu.

Podupire li Plenkovića koji je zbog njega riskirao europske izbore ili ne podupire i to argumentira, a ne da kaže i onda sve prepusti nagađanjima među kojima dominira da je to Šeksov stav. Što ne mora biti  točno. Neka kaže sto je točno mislio, sve drugo je nezrelo.

Rasprava u Saboru o ministrici Divjak

Sabor do zore, retorika uvijek ista, svađe isto iste pa Maras-premijerova postaje već dio tradicije ovoga saziva. Dekor bez kojeg aktualac ne može. Ministrica Divjak je preživjela glasovanje o opozivu, HDZ-ovci se nisu nimalo raskolili što je dio oporbe priželjkivao i sugerirao u formi retoričkih pitanja. Plenković je zanimljivo branio potrebu reforme ali ne i Divjak osobno što isto dosta govori.

Cijeli tjedan dominira vijest o likvidaciji u Splitu. Filip Zavadlav je psihički nestabilan i prebačen je u zatvorsku bolnicu u Zagreb. Priča se posve pogrešno fokusira na njega koji je dijete iz disfunkcionalne obitelji koji očito nije više mogao trpiti teror narko-dilera zbog brata narkomana. Pogrešno zato jer će Zavadlavu zasad raspravno nesposobnom biti suđeno za ubojstvo narko-dilera i za to će dobiti zasluženu kaznu.

Priča je sustavu koji da funkcionira se ovo ne bi dogodilo, pa zato i ljudi okupljeni na Facebooku kao i prosvjed koji se sprema nije nikakav pokušaj rušenja ustavnog poretka kako u totalitarnoj maniri možemo čuti od velikih moralizatora već dio demokratskog prava.

To nije odobravanje ubojstva već je prije svega vapaj grada u kojem je narko biznis uzeo strašnog maha. Prije velikih moraliziranja bi moralizatori za početak trebali pobrojiti koliko mladih leži na Lovrincu a umrli su od posljedica uzimanja droge, koliko roditelja nakon što im djecu navuku ostaje bez imovine.

Policija je odmah, nakon tragedije, zaštitila dilera koji je inače poznat i ljudima i novinarima pa kako ne bi bio njima. A Zavadlovu obitelj tek naknadno. Neka nas netko prosvjetli i kaže kada je u Splitu, Zadru Rijeci ili na Zrću bila zadnja ozbiljna policijska racija.

Organizirani kriminal ne može puštati svoje krakove bez uporišta u legalnom sustavu kaznenog progona i bez pokroviteljstva politike. Zato se i zove organizirani. Jedini pravi odgovor na masakr u Splitu bi bila velika sveobuhvatna policijsko-pravosudna operacija i to istu noć.

Nije to neka topla voda koja kao refleks na ovakve strahote, već nije izmišljena. Možda prosvjeda u tom slučaju ne bi ni bilo, ali to se nije dogodilo.

U tjednu koji je za nama Vlada je dala jamstvo za kredit od 300 milijuna kuna za spas Đure Đakovića .Zagrepčane je probudio alarmantno onečišćen zrak zbog ispušnih plinova i izgaranja tvrdih goriva. Istrijane je zapuhnulo onečišćenje iz sjeverne italije i to ne prvi put.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene