Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje nasilja u obitelji

Predsjednica o nedolasku na prosvjed #spasime: "Imala sam privatne obveze"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u ponedjeljak da na prosvjed spasime nije mogla doći zbog privatnih obveza.

"Imala sam prethodno dogovorene obveze. Rado bih bila tamo, cijeli protekli tjedan sam govorila o pitanjima ravnopravnosti spolova. Kao što sam rekla, imala sam privatne obveze", rekla je u izjavi za medije Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sudjelovala na konferenciji "InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Slika nije dostupna Čekaju se djela Jelena Veljača i inicijativa #spasime diktiraju tempo Vladi, premijer Andrej Plenković dao obećanja

Predsjednica je komentirala tvrdnje organizatora prosvjeda #spasime, koji su poručili da Hrvatska nema loše zakone, nego ih loše provodi. Poručila je da je već i prije upozoravala da se na počinitelje kaznenih djela gleda s previše blagonaklonosti, dok se na žrtve gleda podozrivo i propituje jesu li nečim izazvale nasilje.

"To je neprihvatljivo. Trebamo mijenjati mentalitet i stanje u društvu. Naši su zakoni među najboljima na svjetskoj razini, ali provedba je manjkava. Nasilje se zaustavlja u obitelji, a i u školskim programima bi trebalo staviti naglasak na društveni odgoj, a ne samo akademski", poručila je Predsjednica.

Ne želi destabilizaciju Srbije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije u ponedjeljak željela komentirati stanje u Srbiji, koju potresaju prosvjedi oporbe, ali je kazala da ne želi destabilizaciju te zemlje jer bi to moglo utjecati na destabilizaciju cijele regije.

"To su unutarnja pitanja u Srbiji u koja se ne želim miješati, međutim ne želim vidjeti destabilizaciju cijelog prostora, a destabilizacija Srbije svakako bi utjecala na destabiliziranje drugih država", kazala je predsjednica novinarima na marginama konferencije o investicijama Večernjeg lista.

"Nije ovo neko idealno vrijeme za jugoistok Europe i trebamo biti vrlo oprezni kada je riječ o međudržavnim odnosima, a to uključuje odnos između Hrvatske i Srbije i BiH", zaključila je.

Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom "1 od 5 milijuna" i nasilnim ulaskom prosvjednika u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedjelju opsadom zgrade predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom, završeni su u nedjelju navečer ultimatumom vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Posljednju riječ na kraju dva burna dana u Beogradu imao je ipak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u nedjelju navečer, u intervjuu komercijalnoj televiziji Pink, jednoj od televizija s nacionalnom frekvencijom koja uživo prenosi većinu njegovih javnih nastupa, poručio kako "nekažnjenog nasilja više neće biti".

O Seiterovu pomilovanju

Predsjednica na pitanje novinara o pomilovanju Danka Seitera tvrdi da nije znala da se vodi još jedan postupak protiv njega.

"Što se tiče ovog slučaja, nisam znala, a nije znalo ni Ministarstvo koje je pomilovanje presložilo", rekla je. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene