Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pripremi izmjene zakona

Četiri ubojice u prometu dobile i petog člana: Hrvatska je zbog ovoga opasnija od zemalja EU-a

Prometna nesreća, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Prometna nesreća, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prometna nesreća, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Prometna nesreća, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Tehnički pregled, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Udruga sigurnost u prometu i Fakultet prometnih znanosti, uz brojne partnere, predstavili su ne baš idealnu sliku prometa.

Iako je broj smrtno stradalih u blagom padu, cilj od 213 poginulih u prometu do 2020. nedohvatljiv je, ističe struka. U prilog tome ide i sve stariji vozni park.

Pročitajte i ovo Doc. dr. sc. Rajko Horvat, profesor s Fakulteta prometnih znanosti, i Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) Previše mrtvih na cestama Stižu nova rigorozna pravila u prometu: ''Veće kazne imaju dobre rezultate u EU-u'' Veći broj smrtno stradalih u prometu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 STRAŠNE STATISTIKE Četiri ubojice na hrvatskim cestama lani su odnijeli 331 život, no uvodi se novost koja bi mnoge mogla spasiti

Programi i mjere samo na papiru. Cilj će ostati neostvaren. Do iduće godine broj smrtno stradalih na prometnicama trebao bi biti 213.

"2018. smo 61 osobu više imali smrtno stradalu nego što je to bilo planirano nacionalnim programom, dok je to 2017. godine bilo 'svega' 56 osoba", kazao je Georg Davor Lisicin iz Udruge sigurnost u prometu.

Iako je rano za prognoze, ova godina, prema prvim podacima, trebala bi biti s manje smrtno stradalih. "S datumom od utorka - 33 osobe su smrtno stradale u odnosu na 38 osoba godinu prije. Imamo i velika smanjenja teško ozlijeđenih i lakše ozlijeđenih u ovoj godini u odnosu na godine prije", istaknuo je Miron Huljak iz Ministarstva unutarnjih poslova.

U pripremi izmjene zakona

U pripremi su izmjene zakona. No, struka ističe, mjere će biti kratkotrajne. Četiri ubojice u prometu i dalje su "brzina - vječni problem koji je prisutan, ona je i dalje tu 50 posto smrtno stradalih, uzrok je brzina, alkohol definitivno, nevezanje sigurnosnim pojasom i korištenje mobitela", dodaje Huljak.

Razloge stradanja možemo tražiti i u katastrofalno starom voznom parku automobila. "Prosječna starost koja je utvrđena prošle godine za osobne automobile iznosila je oko 13 godina, što je dosta staro u usporedbi s EU-om", smatra Luka Dorić iz Centra za vozila hrvatske.

I sama infrastruktura uz prometnice može spasiti mnoge živote. Unatoč sve sigurnijim prometnicama, brojke su zastrašujuće. "Između 20 i 50 milijuna osoba godišnje zadobije tjelesne ozljede u prometnim nesrećama, a od toga broja negdje oko 15 tisuća dnevno zadobije ozljede koje imaju posljedicu trajnog invaliditeta", kazao je Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti.

Na domaćim prometnicama u tu skupinu ulaze vozači traktora. "Iz zapisnika policije izvuklo se da dosta tih vozila sudjeluje u prometnim nesrećama, a relativno se malo kreću u prometu", naglašava Luka Dorić iz Centra za vozila Hrvatske.

Dok u nekim zemljama na milijun stanovnika ima 23 smrtno stradale osobe, kod nas je to 80 poginulih na milijun stanovnika.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene