Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagoslov vinograda

Predstavljen tradicijski običaj Vincekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je blagdan svetog Vinka u nedjelju, tradicionalne proslave u Baranji počele su već danas. Na svetog Vinka, zaštitnika vinara, počinju prvi radovi u vinogradima.

Da bi oni dobro rodili, treba ih blagosloviti, zaliti vinom i uresiti kobasicama i kulenom. Nakon toga, treba proslaviti i proteklu godinu i probati mlado vino. Onima koji će ga kušati, policija poručuje da ne sjedaju za upravljač.

Pročitajte i ovo Proslava Svetog Vinka Stara tradicija Slavi se Vincekovo, prinose se suhomesnati proizvodi: "Uvijek imate dva kuma, dva susjeda..." Početak karnevalskih događanja - 1 Običaji Počelo je peto godišnje doba: Legenda o zvončarima

Tradicijski običaj proslave svetog Vinka i blagoslov vinograda prikazala je u prostorijama Hrvatske kuće Materina priča vinogradarsko-vinarska udruga Zagrebačko vinogorje, a predstavljena je i srećka Hrvatske lutrije Etno blago s motivima radova tekstilnih rukotvorina članica Hrvatske kuće.

Voditeljica projekta Mina Petra Petričec rekla je kako je "ovo priča o baštini i kulturi hrvatskoga puka" koju će u Hrvatskoj kući "Materina priča" čuvati za buduće generacije. Pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića istaknuo je kako je blagdan svetog Vinka, 22. siječnja, dan koji označava početak rada u vinogradima te poželio gradu Zagrebu još sličnih manifestacija.

Direktorica marketinga HL Ana Jazić istaknula je kako im je bilo zadovoljstvo uključiti se u akciju kojom građani, kupnjom srećke, osiguravaju sredstva za projekt Hrvatska kuća Materina priča.

Svakome Etno blago

Kako izgleda dan u vinogradu na blagdan svetog Vinka, 22. siječnja pokazali su predstavnici vinogradarske-vinarske udruge Zagrebačko vinogorje uz tamburaški program. Vincekovo, rečeno je, počinje dolaskom u vinograd nakon čega se Sv. Vinku upućuje molitva za rodnu godinu, a nakon toga vinski gazda rže prvi trs u vinogradu koji je tom prigodom ukrašen" kobasicama, špekom i kršten vinom.

Priredba se održala u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo te Gradskim uredom za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba, a svatko od posjetitelja današnje priredbe darovan je srećkom Etno blago. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene