U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva stranke. Sve je pratila reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Galerija


Uoči sjednice Predsjedništva ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je konferenciju za medije na temu zajedničke izjave sudionika NATO summita o BiH na kojemu je i predsjednik RH Zoran Milanović.

Vezani članci Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Plenković je zadovoljan rezultatima izbora, Filipović baš i nije: "Očekivao sam da ću ući u drugi krug". Otkrili i hoće li podržati nekog od kandidata u Zagrebu Andrej Plenković nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a 01 Plenković odrješito o platformi: "Ako je mogu popraviti neka je poprave, ako ne, neka naruče drugu. Berošu sam dao vrlo precizne upute"

Predsjednik Milanović sa samita poručuje kako je upravo on isposlovao da se u izjavu uvrsti Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva. Ministar vanjskih poslova Radman zasluge pak pripisuje HDZ-ovoj Vladi.

Što o potezu predsjednika države kaže predsjednik Vlade zasad nije poznato jer je još nije oglasio, a nije sigurno ni da će nakon Predsjedništva davati izjave za medije. 

"Sigurno je da je sve što je rečeno na konferenciji ministra Radmana usuglašeno s njegovim šefom i u stranci i u Vladi. Čini se da je očito da u ovom trenutku HDZ boli činjenica da je predsjednik Milanović preuzeo zasluge za to što je promijenjena formulacija u NATO-ovom dokumentu.

Grlić Radman kazao je kako ljudi u njegovom ministarstvu mjesecima rade na tome i da je to promijenjeno prije nego li je predsjednik Milanović došao u Bruxelles. Iz svega toga može se vidjeti da je Grlić Radman indirektno kazao da je Milanović ili neobaviješten ili da ne govori istinu.

 

Činjenica je da taj sukob između Vlade i predsjednika koji traje već mjesecima sve očitiji i ometa funkcioniranje u onom za što su izabrani. Sad je to postalo vidljivo i na međunarodnoj razini. Činjenica je da će trebati sjesti i nekako riješiti sve ove nedoumice koje su trenutačno među njima", izvijestila je ispred središnjice HDZ-a Barbara Štrbac. 

Bačić pred novinarima, Plenkovića nigdje

Nakon sjednice Predsjedništva pred novinare je izašao Branko Bačić te rekao kako se na sjednici Predsjedništva raspravljalo uglavnom o radu o Saboru te rekao kako su zastupnici Stričak i Celjak u Saboru dobili zamjene. 

Upitan o trenutačnoj situaciji s vladajućom većinom rekao je kako je ona stabilna. 

O rezultatima lokalnih izbora, na kojima su izgubili čelnog čovjeka u Splitu, rekao je kako nisu zadovoljni rezultatom u tom gradu, ali da HDZ za razliku od drugih stranaka "ne raspušta svoje organizacije", već da će odluku o stranačkom vodstvu u Splitsko-dalmatinskoj županiji prepustiti članstvu.

Upitan zašto predsjednik stranke ne daje izjave nakon Predsjedništva, Bačić je rekao da je Andrej Plenković kao rijetko koji premijer i predsjednik stranke dostupan novinarima. 

"Vjerujem da će izaći pred novinare narednih dana, pa ćete ga to pitati. Ne znači da vam neće do kraja tjedna biti na raspolaganjuu", rekao je Bačić.