Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednik Milanović u Kijevu je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice uspostave PP Kijevo, a u Kninu na svečanoj prisegi "Pauka".


Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u 10 sati sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice uspostave Policijske postaje Kijevo i položio vijenac kod centralnog križa ispred crkve sv. Mihovila.

Vezani članci Slika nije dostupna Milanovićev svečani prijem na Kninskoj tvrđavi: "Naš put je bio pravedan, ali ispravan" Zoran Milanović Milanović teškim riječima demantirao dnevni list: "Pišu laži... Trude se oskrnaviti čak i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti"

Sat kasnije predsjednik RH nazočio je svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U Kninu je Milanović održao govor kojim je čestitao vojnicima na prisezi. ''To nije samo forma. Od toga se čovjeku koža naježi, kad sluša što ste sve obećali. Ja sam isto polagao prisegu dva puta i svaki dan razmišljam gdje sam pogriješio i gdje joj nisam dorastao. Tako i vi'', poručio im je.

Razmišlja o vojnom vrhu na Bljesku

Nakon toga dao je izjavu za medije. Komentirao je svoju raniju izjavu o tome da razmišlja da da zapovijed da vojni vrh ne ide na obilježavanje obljetnice Bljeska. ''Još uvijek razmišljam. Bilo bi dobro da imamo zajedničko obilježavanje'', kaže.

Kada je riječ o imenovanju veleposlanika, Milanović je rekao da je u mandatu njegove Vlade donesena odluka o imenovanju. ''Na nju se poziva i dan-danas i Plenkovićeva Vlada. Nemate nijednu odluku Plenkovićeve Vlade na koju se u toj proceduri pozivaju. U toj odluci piše sve jasno, da se o svemu treba ministar vanjskih poslova konzultirati s Uredom predsjednika, vrlo neformalno i diskretno. To piše tamo. Na to se redovito poziva Plenkovićeva Vlada, a njihov šef to nije pročitao. To bi vjerojatno promijenio da je znao ranije, ali sad ne može'', kaže Milanović.

''S čime da usporedim Plenkovića?''

Predsjednik se nasmijao na izjavu premijera koji je kazao da diplomacija ne izgleda kao što je izgledala u vrijeme bivših predsjednika. ''Haha, a što da vam kažem? Čovjek će zapaliti Artemidin hram. Uspoređuje bivše predsjednike s Kissingerom. To valjda zato što sam ja za njega rekao da je Hruščov pa se sjetio Kissingera. Plenkoviću to nisu Kissingeri, nego hrvatski predsjednici. To je glupo uspoređivati nekoga tko je predsjednik svih građana, dva ili tri puta je izabran, s jednim namještenikom koji je služio američkom predsjedniku. A što je on dao? S čime da ja usporedim Plenkovića? To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao, Plenković je bio jedan mali, obični diplomat. On je hrvatski Milan Stojadinović'', kaže.

''Kad sam pobijedio na izborima, on je rekao da će to biti tvrda kohabitacija. Zašto je to rekao? On je najavio nered. Nered, to je Plenkošenkova zasluga'', rekao je i dodao da premijer cijelo vrijeme izaziva nered.

''Ja nisam radio u nabavci čumura, on je bio odgovoran za to, papire i toaletni papir. On je bio blizak rođak ili prijatelj ministra'', kaže Milanović za ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je kazao da je on bio nadređen Zoranu Milanoviću.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju