Obavijesti Pretražite Navigacija
Opleo po Škori

Plenković o predsjedniku: "Svatko polaže svoj vijenac, to je rezultat nekulturne komunikacije." O platformi: "Beroš je dobio jasan nalog, mora to napraviti"

Andrej Plenković u Splitu
Andrej Plenković u Splitu Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nakon sudjelovanja na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade "Pauci", sastao se sa splitskim gradonačelnikom.

Premijer Andrej Plenković sastao se sa županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom. Na pitanje ima li ovaj posjet predizborni predznak, premijer je rekao da je njegova potpora splitskom gradonačelniku i županu Splitsko-dalmatinske županije stalna, kao i podrška Vici Mihanoviću, HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Splita.

Upitan o proširenju istrage USKOK-a u aferi vjetroelektrane, u kojoj je sada osumnjičena i bivša ministrica i aktualna članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac, Plenković kaže: "Pročitao sam priopćenje, primio na znanje, naša su pravosudna tijela neovisna. Znate našu poziciju, imamo nultu toleranciju na korupciju. Ja ne znam što je iza toga, ne mogu iz tog priopćenja dokučiti o čemu se tu radi. Ona je članica HDZ-a i ne vidim u ovom trenutku da je išta kriva'', rekao je.

''Nisam primijetio da veleposlanici rastu na Pantovčaku''

Novinari su ga pitali i o izboru veleposlanika. ''Mi smo kao Vlada na prijedlog ministarstva predali prijedlog imenovanja nekoliko veleposlanika koje je on dobio. Kad odgovori na taj prijedlog, nastavit ćemo razgovor o toj temi. Ono što on želi, i što se neće dogoditi, jest da on hoće da mi izaberemo nekoliko destinacija i da mu ostale ostavimo prazne. Nikoga ne predlažemo s ceste i te teze o njemu kao braniku da HDZ kontrolira svime, to je čista neistina. Ako mu netko nije drag i misli da ima nekog bolje, neka predloži nekog. Nisam primijetio da veleposlanici rastu na Pantovčaku'', objasnio je.

Napetosti na relaciji Pantovčak Banski dvori sada su već tolike da se na svakoj obljetnici odvojeno polažu vijenci. ''Nema nikakvog glumatanja, nema fingiranog zajedništva na ceremoniji zajedničkog polaganja vijenca. Na taj dan bitni su branitelji, a ne hinjenje nekog zajedništva koje ne postoji. Svatko polaže svoj vijenac i to je rezultat nekulturne komunikacije. To je politika. Tako će od sada biti i što se mene tiče, možemo do kraja mandata polagati odvojene vijence'', objasnio je Plenković zašto neće biti zajedničke ceremonije polaganja vijenaca u Okučanima. 

''Beroš ima jasne upute, očekujem izvještaj u četvrtak''

Osvrnuo se i na Miroslava Škoru i repera s kojim je on raskinuo suradnju. ''Škoro je služio u predsjedničkoj kampanji da dovede Milanovića na Pantovčak. Važno je da birači od centra nadesno razumiju njegovu misiju, a to je oslabiti HDZ i pomoći da se biraju kandidati ljevice. To je jedina misija Škorina postojanja. Izgubio je predsjedničke izbore, krenuo u parlamentarne ucjenjivanjem, ali to ne prolazi. Važno je da birači u Zagrebu znaju da je njegova kandidatura osmišljena kako bi oslabila Filipovića.''

''Što se tiče cijepljenja, obavio sam sastanak s cijelim stožerom u nedjelju, nakon toga sam imao sastanak s Ministrom Berošem i dao sam mu točku po točku što treba napraviti. Svatko zna što je njegov posao. Hrvatska vlada građanima je osigurala od prosinca do danas minimalno 3,2 milijuna cjepiva. Ministar zdravstva ima detaljne naputke i vjerujem da će se on tog posla intenzivno primiti i da ćemo za nekoliko dana imati rezultate. Ako ima tehničkih poteškoća, ona se trebaju u najkraćem mogućem roku riješiti, to nisu neizvedive i nerješive stvari. Ministar je od mene dobio politički vrlo jasan i precizan nalog, on to mora napraviti i izvijestit će nas o tome u četvrtak'', rekao je premijer na pitanje o Berošu, platformi Cijepise te protokolu cijepljenja koji nikako da uspostavi neki tijek bez problema. 

Obljetnica ''Paukova''

Premijer Andrej Plenković u utorak je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade "Pauci", čijim je pripadnicima čestitao i zahvalio im na izuzetnom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji.

Nakon polaganja vijenaca Plenković se uz ministra branitelja Tomu Medveda i savjetnika premijera za poslove obrane sastao s članovima Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Za tu je brigadu istaknuo kako je dala izuzetno velik doprinos u Domovinskom ratu hrvatskoj slobodi, demokraciji i svemu onome što današnje generacije uživaju.

"U ovoj brigadi bilo je gotovo 7400 pripadnika, poginulo je njih 196, četvorica se još uvijek vode kao nestali, a bilo je i više od tisuću ranjenih, no bili su na svim najvažnijim bojištima i dali nemjerljiv doprinos", poručio je premijer.

Stoga je, dodao je, važno i nakon 30 godina od njihova osnutka pokazati poštovanje prema tim braniteljima, obiteljima poginulih i njihovu doprinosu za modernu i slobodnu Hrvatsku.

Veterani iskoristili 1,8 milijuna europskih kuna za razne projekte

Plenković je naveo kako je s pripadnicima brigade razgovarao o tome kako su se veterani prilagodili te otkrio da su iskoristili 1,8 milijuna kuna europskih sredstava za različite projekte u kojima na svoj način daju doprinos društvu i sada, puno godina nakon Domovinskog rata.

Krstičević je kazao kako je o toj brigadi dosta toga rečeno, no da ih najbolje opisuju riječi ratnog ministra obrane Gojka Šuška da Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada, da su sve dobro ustrojene i obučene, a da je jedna udarna i to je 4. gardijska brigada.

To je brigada, dodao je, koja je zbog zasluga u Domovinskom ratu simbol Splita i Dalmacije. Crvena beretka u tom je trenutku narodu ulijevala sigurnost i nadu, a neprijatelju strah u kostima.

Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj rekao je da će sutra na njihovu godišnjicu proslava biti u Kninu.

Bez dodjele crvenih beretki na Dračevcu

Novinare je zanimalo zašto podjela crvenih beretki, kao što je do sada bilo uobičajeno, neće biti ispred kapelice na Dračevcu, na što je kazao kako je ta tradicija naprasno prekinuta 2000., da je prije četiri godine ponovno uvedena, ali je zbog epidemije sutra neće biti.

Upitan je li odgoda dodjele beretki dogovorena s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga Zoranom Milanovićem, Pupić Vurilj odgovorio je: "Neću ulaziti u detalje jer ne želim kompromitirati. Apolitičan sam i ne želim stati ni na jednu stranu. Ni ja ni udruga ne želimo nikome podilaziti ni na koji način."

Obilježavanje 30. obljetnice započelo je polaganjem vijenaca kod Spomen-kapelice Sv. Križ Dračevac, a nakon toga se premijer Plenković sastao s predstavnicima Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Ta je brigada osnovana kao kopnena vojska 1991. godine, sudjelovali su u većini akcija u Domovinskom ratu, a njihovi istaknuti zapovjednici bili su general bojnik Ivo Jelić, general zbora Mirko Šundov, general-bojnik Damir Krstičević i brigadir Ante Kotromanović.

Pred sam kraj rata poginuo jedan od najvećih heroja te brigade i zapovjednik tenkista general Andrija Matijaš Pauk, po kojemu je brigada prozvana "Pauci", poznata po legendarnim crvenim beretkama. Na početku rata bili su smješteni u nekadašnjem Hotelu Split, a sada su u vojarni Kralj Zvonimir u Kninu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PLENKOVIĆ VS. MILANOVIĆ Izbjegavaju se gotovo četiri mjeseca: Igra gluhih telefona na relaciji Pantovčak - Banski dvori na čekanje stavila državne poslove

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a MOGUĆI I PENALI Plenković odrješito o platformi: "Ako je mogu popraviti neka je poprave, ako ne, neka naruče drugu. Berošu sam dao vrlo precizne upute"

Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji premijer će početi u Komarni obilaskom radova na izgradnji Pelješkog mosta. Nakon toga ide u Dubrovnik, gdje ga očekuje sastanak s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene