Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPORAVAK JE KLJUČAN

Plenković o cijenama goriva: ''Nećemo dopustiti da dođe do pada standarda. Ako se stvari ne budu smirivale, imamo dodatne alate''

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je cijene goriva čiji je rast Vlada ograničila na mjesec dana u izjavi medijima nakon sudjelovanja na konferenciji "2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva" u hotelu Sheraton Zagreb.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovali su na konferenciji "2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva" u hotelu Sheraton Zagreb te su tom prigodom uručili odluke i ugovore iz mjera Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a obišli su i izložbene stolove s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Plenković je zahvalio svima koji sudjeluju na konferenciji te je istaknuo da je poljoprivreda jako važna: ''To je strateška grana, činimo sve da pomognemo poljoprivrednicima''.

''Svaki pogrešan korak u pogledu klimatskih promjena utjecat će na poljoprivrednu proizvodnju i zato o tome treba voditi računa'', istaknuo je premijer, koji se odgovarajući na pitanja novinara osvrnuo i na cijene goriva te Vladinu reakciju.

''Svi razgovori s kolegama u Europskoj uniji svode se na temu što se radi s plinom, strujom, koje se mjere poduzimaju… Glede plina i struje stabilni smo. Glede cijena naftnih derivata, tržište nam određuje cijenu goriva u potpunosti. Procijenili smo kao Vlada da ako smo prebrodili najveću zdravstvenu i financijsku krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, stečajeva... nećemo dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata. Prvo se osjeća cijena goriva i dizela'', istaknuo je premijer.

''Reagirali smo munjevito, mislim da smo zatekli sve koliko smo brzo donijeli odluku. Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad, ako ne, imamo dodatne alate za kalibriranje cijena'', kazao je, ali u detalje nije želio ići jer je, smatra, prerano. 

''Da nije HDZ-a, ne bi narasle cijene nigdje, ni u SAD-u, ni u Europi''

Odbacujući mogućnost da intervencija Vlade ima veze s nekim drugim stvarima, sarkastično je poručio: ''Proizvođači plina i nafte dižu cijene ovisno o tome kakva je situacija s HDZ-om. Isključivo radi toga se događa. Da nije HDZ-a, ne bi narasle cijene nigdje, ni u SAD-u, ni u Europi''.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ZAUZELI GOVORNICU Plenković o oporbi: "Svi su skupa pjevušili, čitali s mobitela...izgubili su izbore, ne mogu im pomoći"
Pročitajte i ovo Andrej Plenković NEMA ISPRIKE ZBOG FIMI MEDIJE Plenković izgubio živce: ''Da nam pamet sole Mostovci koji doživljavaju orgazam na Festivalu slobode?''

Komentirao je i prosvjede pred domovima članova i članica Stožera za civilnu zaštitu: ''Svi ti cirkusi su nepotrebni u situaciji kad je Vlada djelovala odgovorno, fino i osjetljivo dok su druge države mjesecima zatvarale sve. Ne vidim koji je to trenutak koji nekoga pikne da on sad mora ići kod Beroša ili Markotić doma, ništa mi od toga ne djeluje racionalno osim ako netko ne želi generirati neku situaciju ulice".

''Do terorističkog napada lani, mi smo svi bili ''na izvolite''. Gdje su to bile dramatične barikade? Mi smo mala, kulturna zemlja, nismo mi divlji. Nije hrvatski narod nasilan, nisam to primijetio, ovo su iznimke. Ima puno gorih situacija'', zaključio je Plenković, koji se nije želio ponovno osvrtati na presudu HDZ-u za Fimi Mediju jer je to već, kako je istaknuo, komentirao proteklih dana.

Andrej Plenković Marija Vučković Foto: DNEVNIK.hr

Do prehrambene sigurnost Hrvatske ne može se čarobnim štapićem

A nakon što je Vlada intervenirala u cijene goriva, postavilo se i pitanje mogućnosti da Vlada intervenira i kada je riječ o cijenama nekih namirnica, na što je ministrica poljoprivrede kazala da je nakana je jačati tržišno usmjerenje hrvatske ekonomije, a kada je potrebno Vlada reagira.

Što se tiče goriva, i poljoprivrednicima i ribarima se sufinancira trošak goriva. Sektor stočarstva je najpogođeniji, podsjetila je.

''Mi smo istaknuli i koliko želimo ojačati prehrambenu sigurnost Hrvatske, no to se ne može napraviti čarobnim štapićem, to je dug strukturni put i potrebno je otvarati i teške teme, dobivati podršku nakon otvorenih jasnih komunikacija za promjene'', naglasila je Vučković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene