Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAUZELI GOVORNICU

Plenković o oporbi: "Svi su skupa pjevušili, čitali s mobitela...izgubili su izbore, ne mogu im pomoći"

Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković predsjedao je sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Zaprešiću. Nakon toga je komentirao presudu za Fimi mediju, oporbu i događanja u Saboru.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je nakon sastanka reformu lokalne samouprave i smanjenje broja županija. "Niti od jednog župana nisam čuo da bi to bila tema. Županije imaju tradiciju, one su dobra međurazina upravljanja. Ne ide se u tom smjeru", kazao je Plenković i komentirao reformu zdravstva. Rok za reformu je mandat Vlade, ističe. 

"Radi se na tome, ali normalno je da u vrijeme pandemije, korona bude glavna tema", napomenuo je. O presudi HDZ-u i Milanovićevoj tvrdnji da je HDZ presudom Ustavnog suda ucijenjen, kaže: 

"Ne doživljavam to kao ucjenu, to je proces koji traje. Ako netko ne utječe na pravosuđe, to je ova Vlada. Možda on ima neke druge informacije. Čestitam gospodinu Dobroniću na izboru, vidim da je dobio skoro unisonu potporu zastupnika u Saboru, vjerujem da će raditi odgovorno i pošteno. Još jedan Jelšanin, apropo Beroša, simpatično mi je to", rekao je Plenković. 

Komentirao je i tajming presude. "Trenutak nisam dovodio u pitanje", "Oporba želi nešto ušićariti. HDZ će platiti kaznu i za nas je ta stvar gotova", napomenuo je. 

Komentirao je i prosvjed pred Beroševom kućom i sinoćnja događanja u Saboru.

"Policija je došla tamo..loše!! Imate u demokraciji različite načine iskazivanja nezadovoljstva. Nije to prvi put da se ide ministrima pod prozore, nije sigurno bilo ugodno za obitelj ministra Beroša. Brzo su se razišli. Dok nema nasilja, dobro je. Mislim da smo s mjerama jako dobro pogodili mentalitet, da smo izbjegli konfrontacije, da smo bili iznimno odmjereni, radionalni. Da nekome nije dovoljno i da mora prosvjedovati... Ima nas različitih", rekao je Plenković o prosvjedima. 

Ne očekuje radikalizaciju prosvjeda. "Samo 22 djelatnika se ne želi testirati, ne vidim da je to neki veliki problem".

Saborska oporba jučer je zauzela govornicu u Saboru i napravila opstrukciju saborske sjednice. Plenković kaže kako se radi o nepoštivanju procedure. 

"Jučer smo vidjeli demonstraciju nepoštivanja procedure u Saboru". Kaže da oporba napada kandidata za ravnatelja HDZ-a bez razloga. "Ne znam što je toliko problematično s kandidatom da se fizički sprječava ta točka sjednice", napominje. 

"Ovo je nalik na događanje naroda. Ja sam protiv izvanrednih situacija, protiv sam nepoštivanja zakona. Svi su oni nešto skupa pjevušili, čitali s mobitela, za mene to nije demokracija, to je pokušaj dovođenja u pitanje funkcioniranje Sabora i zato ćemo se držati procedure i zakona, ne mogu oporbi pomoći ako su izgubili na izborima...", rekao je. 

"Baš me interesira kako će to izgledati u ponedjeljak", dodao je. 

Teme današnjeg sastanka s predstavnicima župana bile su situacija s pandemijom koronavirusa te uloga i obveze lokalne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite, izrada državnog proračuna za 2022., pripreme za uvođenje eura kao službene valute te prilike koje nude europski fondovi u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene