Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miroslav Šeparović

Predsjednik Ustavnog suda: "Pobačaj u Hrvatskoj nije moguće zabraniti, a referendum bi bio protuustavan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović komentirao je najave izrade novog Zakona o pobačaju.

Nakon što je ministar zdravstva, Milan Kujundžić rekao da će u raspravu o izradi novog Zakona o pobačaju sudjelovati i predstavnici Katoličke crkve uslijedile su burne reakcije u javnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija poručili mu da prestane Nisu svi ustavni suci bili za ovakvu odluku o Milanoviću, neki su odbili glasati Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

Šeparović pak u razgovoru za N1 televiziju ističe kako novim zakonom pobačaj neće biti moguće zabraniti.

"Novim zakonom, koji je Sabor dužan donijeti, nije moguće zabraniti prekid trudnoće, nego se samo mogu propisati edukacijsko- preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak.Ako bi zakonodavac zabranio prekid trudnoće ili ga bitno otežao, to bi bilo izravno postupanje suprotno odluci Ustavnog suda, što Ustavni sud ne bi dopustio. Isto se odnosi i na raspisivanje referenduma o zakonskoj zabrani prekida trudnoće jer bi takav referendum bio protivan Ustavu", kazao je Šeparović.

Podsjetimo, Ustavni sud je u ožujku prošle godine odbio zahtjev za ocjenom ustavnosti tzv. zakona po pobačaju. Taj je zahtjev podnesen prije čak 26 godina, a na njemu je od 2015. godine intenzivno radila skupina na čelu sa zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Šeparović je tada rekao kako je  donesena odluka da se ne prihvaćaju prijedlozi za ocjenu ustavnosti i nalaže se Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene