Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sukob dva brda

Predsjednik Milanović objavio pismo koje je poslao Plenkoviću: "Mi to dugujemo građanima..."

Zoran Milanović
Zoran Milanović Goran Mehkek / CROPIX
Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek / CROPIX Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Tomislav Kristo / Cropix Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek/Cropix Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek / CROPIX +2 Komemoracija u Lisinskom - 1 Galerija 1/7 >>
Predsjednik Zoran Milanović poslao je pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Sada ga je i objavio. U priopćenju se navodi kako je Milanović poslao premijer sedam dopisa.

Predsjednik Milanović objavio je pismo koje je poslao premijeru Plenkoviću. Poručuje mu: "Naša je dužnost ispuniti naše ustavne ovlasti u interesu Hrvatske, to dugujemo građanima koji su nas izabrali", kaže u pismu. 

"Vodeći se ustavnom dužnošću i brigom za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti u Republici Hrvatskoj, predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću 22. prosinca 2022. godine pismo kojim opetovano predlaže sastanak na kojemu bi pokušali riješiti probleme u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnost.

Predsjednik Vlade RH ne samo da nije odgovorio na pismo Predsjednika Republike, nego nije pokazao ni interes za sastanak i razgovor čime izravno onemogućuje rješavanje problema u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnost te šteti usklađenom djelovanju hrvatske državne vlasti.

Podsjećamo kako je predsjednik Milanović u proteklih godinu dana uputio sedam dopisa predsjedniku Vlade RH s ciljem rješavanja problema u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti, ali predsjednik Vlade RH nije odgovorio niti na jedno, odnosno nije pokazao ni najmanje interesa da se ti problemi počnu rješavati", navodi se u priopćenju iz Ureda Predsjednika. 

Zoran Milanović Komemoracija u Lisinskom - 1 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

prema Ustavu Republike Hrvatske dužnost mi je brinuti za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti u Republici Hrvatskoj. Na žalost, hrvatska državna vlast, barem kada su u pitanju vanjska politika, obrana i nacionalna sigurnost, ne djeluje usklađeno niti se radi o redovitom stanju.

Navest ću samo nekoliko primjera. Na području vanjske politike, Vlada u ime Republike Hrvatske povremeno preuzima određene inicijative i obveze bez našeg prethodnog razgovora i pokušaja zauzimanja zajedničkog stava, što je suprotno našoj ustavnoj obvezi da surađujemo u oblikovanju i provođenju vanjske politike.

Zbog izostanka komunikacije i dogovora ne vršimo rotaciju niti popunu upražnjenih mjesta šefova diplomatskih i drugih predstavništava Republike Hrvatske u inozemstvu, pa zato na današnji dan imamo četiri prazna mjesta, dok je čak 45 šefova predstavništava na dužnosti duže od uobičajenog mandata od četiri godine, pri čemu su neki ušli i u osmu godinu mandata. Napominjem da u sljedećoj godini ističe uobičajeni mandat za još 36-ero šefova predstavništava pa će se broj onih koji obavljaju dužnost izvan uobičajenog mandata popeti na 81 od ukupno 88.

Republici Hrvatskoj ne dopušta se sudjelovanje u operaciji EURFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini, a u kojoj sudjeluju čak i države koje nisu članice Europske unije. Ovakvim pristupom tijela Europske unije tretiraju Republiku Hrvatsku, svoju punopravnu članicu, na neprihvatljiv način i tome se moramo suprotstaviti. Na žalost, po ovom su pitanju također izostale konzultacije i dogovor.

Kao što sam ukazivao i na zadnjoj sjednici Vijeća za obranu, ali i u dopisu koji sam Vam poslao 13. listopada 2022., i ovom Vas prilikom upozoravam na loše stanje na području obrane. Stanje ubojnih sredstava je u pojedinim segmentima kritično i dovodi u pitanje obrambenu sposobnost Oružanih snaga RH. Na žalost, ne poduzima se ništa da bi se stanje popravilo. Zbog rata u Ukrajini situacija s nabavom potrebnih sredstava sada je još složenija, jer se rokovi dobave produžuju, a istovremeno postojećim sredstvima istječu resursi.

Zoran Milanović Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Također, u Oružanim snagama RH nepopunjen je čitav niz zapovjednih mjesta: od zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže RH, načelnika uprave za logistiku u GSOS RH, načelnika operativne uprave u GSOS RH, zamjenika ravnatelja VSOA-e do vojnog predstavnika pri NATO-u i EU, a čime je Republika Hrvatska dovedena u situaciju da u doba velike ratne krize nema vojnog predstavnika pri NATO-u i EU već godinu dana. To dodatno slabi sposobnost Oružanih snaga RH.

Pročitajte i ovo Komemoracija za Ćiru Blaževića - 7 Nikad bliže Malo fali: Pogledajte susret premijera i predsjednika na komemoraciji za Ćiru

Prošlo je više od tri mjeseca od kada sam inicirao postupak razrješenja ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, nakon čega je i sam ravnatelj dao ostavku. Odbili ste razrješenje do „imenovanje nove osobe“, međutim, do danas, Vaš ministar obrane nije predložio kandidata. Zbog Vašeg ignoriranja situacije u VSOA-i, nismo još ni započeli razgovor oko imenovanja novog ravnatelja, a ravnatelj u ostavci se zadržava na položaju bez obzira na njegovu odgovornost kao čelnika institucije.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

o svakoj od spomenutih tema sam Vam pisao, ponekad i u više navrata, ukazivao na probleme i predlagao sastanke kako bismo ih riješili. Na žalost, niti jednom nisam dobio odgovor.

Ipak, u cilju dobrobiti i boljitka Republike Hrvatske, a u potrebi ispunjavanja naših Ustavom propisanih obveza, odlučio sam Vam još jednom predložiti sastanak na kojem bismo pokušali riješiti bar neke od spomenutih gorućih problema.

Pročitajte i ovo Sabor - 2 nakon žustre rasprave Buran dan u Saboru: Opoziv premijera nije izglasan, fokus sada na - žetončićima

Mi to, gospodine predsjedniče Vlade, prvenstveno dugujemo građanima koji su nas izabrali. Uvjeren sam da ćete se složiti kako je naša dužnost staviti osobne odnose po strani i ispuniti naše ustavne obveze u interesu Republike Hrvatske.

Što se tiče formata i termina sastanka, otvoren sam za Vaše prijedloge.

U nadi da ćete pozitivno odgovoriti na moj poziv za sastankom,

s poštovanjem,

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović", navodi se u priopćenju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene