Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O nacrtu izmjene Ustava

Josipović: Mislim da je dobro spustiti tenzije i racionalno razgovarati o problemima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je pismo s prijedlozima na nacrt promjena Ustava predsjedniku Sabora Josipu Leki uputio s namjerom da se tekst poboljša, jer je u njemu uočio pravne slabosti, a u tome što njegovi prijedlozi vjerojatno neće biti prihvaćeni ne vidi ništa dramatično, no predlagateljima zamjera jer ga nisu konzultirali oko ustavnoga teksta.

Predsjednik Ivo Josipović je u svoj Ured pozvao novinare kako bi objasnio zašto je poslao pismo Leki, budući da je dobio brojne upite, te rekao kako je čekao trenutak kada je definiran jedan konačni prijedlog promjena na koji se referirao "kako bi omogućio, ako ustavotvorac to želi, da se tekst poboljša". Ocijenio je i da su ga pisci ustavnih promjena trebali, kao predsjednika Republike, konzultirati. "Pisci Ustava su me mogli konzultirati da su htjeli, očito nisu imali potrebe za tim. Čekao sam konačnu verziju da znam na što se referiram", rekao je Josipović.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Poručio je kako dijelom dobrih demokratskih običaja smatra razgovarati s predsjednikom Republike o promjenama Ustava, podsjetivši da je kod promjena Ustava 2010. razgovarao s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor.

U tome što nije bio konzultiran ne vidi nikakav posebni poremećaj odnosa s premijerom Zoranom Milanovićem. "Naši odnosi su kao i uvijek korektni", rekao je.

Nije htio, rekao je, izaći kao predlagatelj promjena Ustava jer je riječ o složenoj proceduri te vjerojatno ne bi uspio skupiti potrebnu većinu. "To čine stranke u Saboru", dodao je. "Temeljni motiv mog pisma bilo je poboljšanje teksta", naglašava Josipović, te dodaje kako ga je možda tom poslu povuklo i to što je profesor prava, "pa naprosto pravne slabosti u tekstu mislim da nemam pravo prešutjeti".

Izglasan nacrt ustavnih promjena

Njegov prijedlog, naglasio je, slijedi praksu Europskog suda za ljudska prava i uspostavlja određeni balans nakon referenduma o ustavnoj definiciji braka. "Rezultate referenduma apsolutno prihvaćam i priznajem. Nemam, uostalom, niti pravo tvrditi da treba biti drukčije od onoga što su građani izglasali", dodaje predsjednik. Za svoj je prijedlog rekao kako unosi "jednu određenu ravnotežu, posebice zato što su i predlagatelji referenduma tvrdili da ne namjeravaju ograničavati ono što je u Europi priznato drugim zajednicama - pravo na obiteljski život".

"Ja sam to i predložio. Možda je koincidencija da sam vidio novu odluku Europskog suda u Luxembourgu koja isto tako govori o pravima istospolnih zajednica i izjednačavanju najvećeg broja prava s brakom", dodao je. Josipović, naime, u svom osvrtu na nacrt promjena Ustava, predlaže unošenje novog stavka kojim se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu".

O Burićevim napadima

Novinari su ga pitali i za komentar oštrog protivljenja HDSSB-a njegovim prijedlozima i najavi da neće dati potporu promjenama Ustava ako se oni usvoje. "Vladajuća većina koja predlaže izmjene morat će voditi računa ima li dovoljan broj glasova. Prema tome, ako procijene da im to šteti i da neće postići potrebnu većinu, naravno da ja ne mislim da bi trebali žrtvovati svoju temeljnu ideju u donošenju izmjena Ustava", rekao je Josipović.

Oštre riječi HDSSB-ovog saborskog zastupnika Dinka Burića, koji je njegovo pismo okarakterizirao kao "podmukao čin", prokomentrirao je citirajući medije koji su Burićev stav "sjajno" opisali riječima da je "podivljao". "Nemam tome što dodati. Osim što bih rekao, da kad čovjek podivlja, onda ne čita dovoljno pažljivo tekst i govori stvari koje ne stoje", rekao je Josipović.

Ističe pritom da ne stoji Burićeva ocjena kako prijedlozima na nacrt promjena Ustava ide "kontra referenduma" o ustavnoj definicija braka. "To naprosto nije istina - moj prijedlog ide za praćenjem prakse Europskog suda za ljudska prava, pa sad i Europskog suda u Luxembourgu. I bez obzira što mislio Burić, ili bilo tko drugi, o tim presudama i o jednakim pravima na obiteljski život, pisalo to u Ustav ili ne, to će se morati primjenjivati", naglasio je Predsjednik.

Upitan kako komentira da je HDZ uz svoje amandmane na nacrt promjena Ustava priložio i njegove primjedbe i prijedloge, iz čega se može izvesti zaključak da ga podržava HDZ, a ne SDP, Josipović je odgovorio kako u tome "ne vidi ništa dramatično, strašno, ni iznenađujuće".

"Ja se rukovodim onim što mislim da je najbolje za Hrvatsku. Dogodi se, eto sada se dogodilo, da jedna stranka iz nekih razloga bude na strani onoga što govorim, drugi put će biti neka druga. Ovdje se očito vladajuća koalicija vodi potrebom da stekne potrebnu većinu. Uvjeren sam, da kada bismo odlučivali na neki drukčiji način, nego na način na koji se sada usvaja Ustav, da bi velika većina zastupnika SDP-a podržala većinu mojih prijedloga", ocijenio je.

O odnosu s Karamarkom

Osvrnuo se na kraju i na odnose s Tomislavom Karamarkom koji ga je u proteklih mjesec dana više puta prozivao. "Činjenica da me povremeno napadnu jedni ili drugi pokazuje da se držim prisege koju sam dao kao predsjednik Republike, a to je da neću nastupati sa stranačkih pozicija. I kada neki puta i krivo - svi griješimo, zašto ne bih i ja griješio - zastupam neka stanovišta, to nikada ne činim kalkulirajući kojoj ću se stranci svidjeti ili ne", rekao je.

Istaknuo je potrebu izgradnje konsenzusa o najvažnijim pitanjima i očuvanja minimuma nacionalnog jedinstva "da nam se ne bi dogodilo da ono što smo teškom mukom stekli, a to je da postanemo europsko društvo, izgubimo i pretvorimo se u društvo netolerancije".

"A kad je riječ o teškim riječima, koje se ponekad čuju, mislim da ih je dobro na neki način zanemariti, spustiti tenzije i racionalno razgovarati o problemima, a imamo ih jako puno, posebno u sferi gospodarstva", dodao je Josipović. Prije svega, svi smo tu da služimo građanima, a ne da udovoljavamo našim taštinama, zaključio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene