Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasna povijest

Kosor: "Ako Dan neovisnosti ne ostane državni blagdan, HSLS neće glasati za zakon"

Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr)
Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u petak je najavio da će Klub zastupnika HSLS-a i HDS-a podnijeti amandman da Dan neovisnosti, 8. listopada, ostane državni blagdan jer smatraju da je to, uz Dan pobjede, najvažniji svjetovni datum koji trebamo slaviti.

"To je, uz Dan pobjede, najvažniji svjetovni datum koji trebamo slaviti jer je riječ o danu kada se Hrvatska odcijepila od Jugoslavije i postala samostalna država.

Pročitajte i ovo Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Plenković u problemima? HSLS u nedjelju odlučuje o izlasku iz koalicije: "Ako je HDZ-u Pupovčevo objašnjenje prihvatljivo – super, meni nije“ Slika nije dostupna Nije otkrio stav HSLS-a HSLS-ov Kosor: "U Saboru neće doći do rasprave o povjerenju ministru Kuščeviću, sve će biti riješeno unutar koalicije"

U ovom je prijedlogu Dan neovisnosti spušten na razinu spomendana i mislim da je to uvredljivo za hrvatsku povijest, za povijest Domovinskog rata i povijest stvaranja hrvatske države. Ako ovo ne bude usvojeno, HSLS neće glasati za ovakav zakonski prijedlog", poručio je Kosor.

U izjavi novinarima kazao je da je sve to još prije tri mjeseca rekao predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, a da mu je on odgovorio da će se to vidjeti u pripremi, da postoje stručni timovi na čelu s akademikom Kusićem koji su došli do ovog prijedloga.

"Meni je razumljivo zašto je ovaj prijedlog, želi se slaviti samo Dan državnosti, ali to nije povezano s hrvatskom poviješću. Hrvatska povijest vrlo je jasna, nemam ništa protiv Dana državnosti 30. svibnja, ali to je dan kada je konstituiran višestranački Sabor i samo to.

Ne ulazim u političke aspekte zašto to netko predlaže, ali Dan neovisnosti mnogo je više, tada je većinom saborskih zastupnika donesena odluka o odcjepljenju od bivše države“, istaknuo je Kosor i dodao da Amerikanci Danom neovisnosti slave odcjepljenje od Velike Britanije.

Želim da dan kada je Hrvatska postala samostalna država bude blagdan i ne vidim nikakav problem u tome. Bilo je tako do sada i treba tako i ostati, kazao je, napomenuvši da je razgovarao i s većinom članova Kluba HDZ-a i svi se slažu da to treba biti blagdan.

Kosor je podsjetio i na inicijativu Matice hrvatske da Dan neovisnosti ostane blagdan, kao i braniteljskih udruga, pa čak i Katoličke Crkve. "O tome, dakle, postoji jedinstvo od ljevice do desnice i svih važnijih udruga hrvatskog društva. Nema razloga zašto bi dvoje-troje ljudi koji su radili na pripremi ovog zakona, iz političkih razloga, taj datum spustili na razini spomendana“, zaključio je Kosor. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene