Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je kako se o sporazumu o razlazu između Velike Britanije i Europske unije ne može ponovno pregovarati nakon što je britanski parlament u utorak navečer glasao u prilog tome da se buduće granično rješenje s Irskom, poznato kao "backstop", zamijeni "alternativnim rješenjima", koje parlament nije specificirao.


"Backstop" ima za cilj ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske, koja spada pod Veliku Britaniju, otvorenom, čemu se snažno opiru mnogi iz redova Konzervativaca britanske premijerke Therese May smatrajući da u sklopu tog rješenja postoji rizik da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s Europskom unijom.

Vezani članci Dominic Raab (Foto: AFP) Pljušte ostavke u vladi Therese May, napušta je i ministar za brexit Dominic Raab Slika nije dostupna EU se sprema "zapapriti" Britaniji: Evo što ih čeka nakon Brexita

"Ugovor o izlasku jest i ostaje najbolje rješenje i jedini način da se osigura uredan izlazak Velike Britanije iz Europske unije", poručio je Donald Tusk preko svog glasnogovornika.

"Backstop je sastavni dio sporazuma o izlasku, a sporazum o izlasku nije otvoren za ponovne pregovore", naveo je Tusk.

Donji dom britanskog parlamenta također je u utorak prihvatio amandman kojim se odbija neuređen izlazak Britanije iz EU, tzv. tvrdi Brexit.

"Pozdravljamo i dijelimo britanske ambicije da se izbjegne scenarij bez sporazuma. Nastavljamo pozivati britansku vladu da objavi svoje namjere u odnosu na svoje sljedeće korake čim prije to bude moguće", kazao je Tusk u ime 27 država članica koje ostaju u europskom bloku nakon britanskog izlaska.

Tusk je dodao kako će EU nastaviti s pripremama kao i s ratifikacijom postojećeg sporazuma o britanskom izlasku koji je zaustavljen s britanske strane. Britanija bi EU trebala napustiti 29. ožujka. (Hina)