Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preokret u Londonu

Premijerka May dobila od parlamenta još jednu priliku za pregovore s EU-om o Brexitu

Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Theresa May (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Zastupnici britanskog parlamenta prihvatili su utorak tzv. Bradyjev amandman kojim se tvrda granica u Irskoj zamjenjuje "alternativnim rješenjima" dajući premijerki Theresi May "mandat" da zatraži nove pregovore kako bi s Bruxellesom dogovorila bolji sporazum o izlasku iz Europske unije.

Zastupnici su u utorak, dva mjeseca prije roka predviđenog za izlazak iz Unije, počeli glasati o amandmanima na sporazum o Brexitu koji je premijerka mukotrpno dogovarala, ali ga je parlament odbio 15. siječnja s 432 glasova 'za' i 202 'protiv'.

Pročitajte i ovo Britanski parlament (Foto: AFP) - 2 Odlazi predsjednik parlamenta Kraljica Elizabeta pečatirala zakon: Zemlja na kraju listopada ne može iz Europske unije bez sporazuma Boris Johnson (Foto: AFP) - 3 s dogovorom ili bez Britanski zastupnici su spremni ići na sud radi provedbe zakona o odgodi brexita

S 317 glasova 'za' i 301 'protiv' zastupnici su u utorak navečer izglasali amandman "N", konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja kojim se traže "alternativna rješenja" za tzv. backstop, tvrdu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Upravo je povratak tvrde granice najveća zamjerka sporazumu koji je premijerka ispregovarala s EU. Prije glasanja, May je rekla da bi joj taj amandman mogao dati "mandat" da ponovno otvori pregovore, što ipak briselski dužnosnici odbacuju, a to su ponovili i odmah nakon glasanja.

"Jasno je da postoji ... velika i održiva većina za izlazak iz EU-a sa sporazumom", rekla je premijerka nakon što je izglasan Bradyjev amandman. Alternativna rješenja nisu specificirana, ali njima se nastoji izbjeći povratak graničnih kontrola u Irskoj, a zastupnici obećaju da će podržati sporazum o brexitu koji bi May dogovorila s EU i koji bi sadržao takve izmjene.

Europski pregovarači smatraju da je sporazum zaključen

Međutim, europski pregovarači i dužnosnici opetovano su govorili da je dogovoreni sporazum zaključen i da je "backstop" njegov dio. Odmah nakon glasanja u britanskom parlamentu, glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska rekao je da se o "backstopu" više neće pregovarati.

Zastupnici su odbacili dva amandmana kojim bi parlament spriječio da Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma ako premijerka May ne uspije potvrditi sporazum idući mjesec. Međutim, poslije su ipak tijesno, simbolički prihvatili prijedlog kojim se poziva vlada da zaustavi potencijalni neuredni sporazum o izlasku.

Takozvani amandman Spelman dobio je 318 glasova 'za', a 310 je bilo 'protiv' i njime se odbacuje "mogućnost da UK napusti EU bez Sporazuma o povlačenju i okvira za buduće odnose". Znak je to da se parlament kao cjelina protivi izlasku bez dogovorenog sporazuma, a što će se dogoditi 29. ožujka, ako se ne dogovori alternativni sporazum, no istodobno ne prisiljava vladu da spriječi takav izlazak.

Čelnik laburista Jeremy Corbyn rekao je da će se sastati s May kako bi "pronašli razumno rješenje za brexit koje će biti dobro za cijelu zemlju", pri čemu će navesti promjene koje laburisti žele. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene