Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zadovoljna viđenim

Predsjednica u gluho doba noći tražila migrante termovizijskom kamerom

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U gluho doba noći predsjednica Republike obišla je dio granice s Bosnom i Hercegovinom. Posjetila je područje Cetingrada i isprobala termovizijsku kameru.

Pod okriljem noći, na granici, u poljima i šumama samo oni koji ne žele da ih se primijeti. I policija.

Pročitajte i ovo Screenshot Užas kod Sinja Božinović o tragediji u kojoj je poginulo četvero ljudi: "Tragamo za još jednim vozilom" Prometna nesreća kod Sinja Tragedija kod Sinja Stravična nesreća: Bježali policiji i zabili se u zid, četvero mrtvih, među njima i dijete

Granična policija u Cetingradu nadzire oko 55 kilometara granice s BiH. Migranti često misle kako će tu granicu lakše prijeći tijekom noći. Međutim, policija je neprestano u ophodnji a koriste i modernu tehnologiju, termovizijske kamere.

Kako to izgleda na terenu, provjerila je i predsjednica Republike. Na zelenu granicu stigla je oko ponoći i vlastitim se očima uvjerila kako izgleda nadzor termovizijskom kamerom.

Takav nadzor graničnim je policajcima sastavni dio posla. "Malo su nekad teži uvjeti, nekad vremenske neprilike, ali ovaj radimo to sa zadovoljstvom i obavljamo kako treba", kaže policijski službenik PU karlovačke.

Onim što je vidjela u kasne sate, zadovoljna i predsjednica Grabar-Kitarović. "Došla sam namjerno u obilazak noćne patrole, da vidim kakv je rad u ovim otežanim uvjetima, pogotovo sad kad već nekako krećemo prema kasnom ljetu, ranoj jeseni, znači vremenski uvjeti će biti sve složeniji. Dojam je izvrstan", rekla je Predsjednica.

Grabar-Kitarović na granicu, Božinović u Bruxelles

Za nadzor hrvatske granice, koja je i najdulja vanjska granica Unije, potreban je i novac. A migracijska kretanja troškove povećavaju. Nadležni ministar Davor Božinović stoga je u Bruxellesu.

"Razgovarali smo i o financijskom dijelu svog tog angažmana i mogu reći da smo naišli na razumijevanje vezano i za pojačane operativne troškove koje ima hrvatska policija, a tu očekujemo i odgovarajuću pomoć iz Europske Unije", rekao je ministar unutarnjih poslova Božinović.

Konkretnu pomoć za smještaj i skrb o migrantima dobila je i BiH. Prema posljednjim podacima Europske komisije, u susjednoj su zemlji između tri i pol i četiri tisuće migranata. Najviše ih je uz granicu s Hrvatskom, oko 3350, dvije i pol tisuće u Bihaću, 700 u Velikoj Kladuši i 150 u Cazinu. Prema podacima UNHCR-a, oko 2500 migranata navodno je iz Hrvatske vraćeno u Srbiju i BiH.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene