Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poražavajuće dopuštanje skupa

Predsjednica o Šešeljevu skupu u Hrtkovcima: "Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski je poraz za jedno društvo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike, osudila je skup radikala na čelu s Vojislavom Šešeljom u Hrtkovcima, vojvođanskom selu koji je simbol protjerivanja Hrvata s tog područja početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Deseci tisuća vojvođanskih Hrvata morali su napustiti svoje domove 1990-ih godina zbog velikosrpskog progona te djelovanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovih istomišljenika", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike, na Twitteru, komentirajući skup srpskih radikala koji su u subotu prije podne održali skup u Hrtkovcima, vojvođanskom selu čiji su stanovnici Hrvati početkom devedesetih godina zastrašivani i protjerivani. 

Pročitajte i ovo Vojislav Šešelj (Foto: AFP) Kuća u Hrtkovcima Šešeljevi radikali zasjedali u mjestu koje je sinonim za progon srijemskih Hrvata Vojislav Šešelj (Foto: Pixell) u središtu sela Šešelj kupio kuću u Hrtkovcima: "Njegov dolazak unosi nespokoj među ovdašnje Hrvate"

"Poražavajuće je što srbijanska država u 2019. godini dopušta skup istih tih ljudi u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata Vojvodine. Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski je poraz za jedno društvo, neprihvatljiv povijesni revizionizam i rehabilitacija politike kojoj nema mjesta u suvremenoj Europi", poručila je je Grabar-Kitarović na Twitteru.

Vojislav Šešelj je na subotnjem skupu u Hrtkovcima rekao da su mnogi tražili zabranu njegovog skupa tvrdeći da su iz tog mjesta Hrvati deportirani početkom 1990-ih, no zanijekao je da je nad Hrvatima počinjen zločin.

"Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin", rekao je Šešelj kojega je haški sud proglasio krivim za progon vojvođanskih Hrvata među ostalim držanjem huškačkih govora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene