Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otadžbinski kongres

Šešelj u Hrtkovcima na majicu zataknuo bedž sa skandaloznom porukom pa zanijekao zločin nad Hrvatima

Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu (Foto: AFP) afp
Aktualno Galerija Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu (Foto: AFP) Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu (Foto: AFP) Foto: afp Vojislav Šešelj u Hrtkovcima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vojislav Šešelj u Hrtkovcima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojislav Šešelj u Hrtkovcima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/3 >>
Predsjednik Srpske radikalne stranke i haški osuđenik Vojislav Šešelj poručio je u subotu da ideologija radikala ostaje nepromijenjena, zanijekao je da je počinio zločin protjerivanjem hrtkovačkih Hrvata te zatražio da se ubuduće u Srbiji uvede kazneno djelo doživotnog zatvora za sve koji zločin u Srebrenici budu nazivali genocidom.

U srijemskom selu Hrtkovci oko 11 sati započeo je kongres Srpske radikalne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja, a održava se pod šatorom uz kuću na Šešeljevu privatnom posjedu koji je kupio 2018. u selu koje je postalo simbolom progona vojvođanskih Hrvata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poražavajuće dopuštanje skupa Predsjednica o Šešeljevu skupu u Hrtkovcima: "Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski je poraz za jedno društvo" Ana Brnabić (Foto: AFP) Negirala genocid u Srebrenici Srpska premijerka Ana Brnabić: "Haški sud Šešelju duguje tri godine života"

Šešelj je na skup stigao odjeven u crnu majicu na koju je zataknuo bedž s porukom "U Srebrenici nije bilo genocida".

Vođa radikala je rekao da su mnogi tražili zabranu tog skupa tvrdeći da su iz tog mjesta Hrvati deportirani početkom 1990-ih.

Šešelj je nijekao da je nad hrvatskim stanovništvom počinjen zločin tvrdeći da ni haški sud to nije nazvao ratnim zločinom.

Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu (Foto: AFP) Vojislav Šešelj u Hrtkovcima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin", ustvrdio je Šešelj kojega je haški sud proglasio krivim za progon vojvođanskih Hrvata među ostalim držanjem huškačkih govora.

On je rekao da se u Hrtkovcima danas živi mirno, da su mještani tog sela "Srbi pravoslavci i Srbi katolici, a ima i onih koji se izjašnjavaju kao Hrvati".

Ilustrirajući miran suživot u Hrtkovcima Šešelj je ustvrdio da su "čak i neki Hrvati došli pomoći da se podigne šator" pod kojim su danas okupilo više od 400 delegata SRS iz cijele Srbije.



Vođa radikala rekao je da stranka kojoj je na čelu kritizira vlast tamo gdje ona to zaslužuje ili kad je neodlučna, zamjerivši što službeni Beograd ne priznaje anektirani Krim kao dio Rusije te dvoje oblasti u Ukrajini - Donjeck i Lugansk.

On se usprotivio i politici resornog ministarstva u Vladi Srbije koje je dopustilo da "hrvatski nakladnici tiskaju knjige za osnovne i srednje škole"

Šešelj se požalio partijskim sudrugovima da su radikali žrtve medijske blokade u Srbiji, te da imaju sužen medijski prostor za promidžbu svoje politike.

On je naglasio da se ideologija SRS nije promijenila niti će se ikad i da će se uvijek zalagati za antiglobalizam, bliskost i savez sa Rusijom, te za "jedinstvo Srba pravoslavaca, Srba muslimana, Srba katolika i Srba protestanata".

Tijekom kongresa SRS koji prate brojne novinarske ekipe u Hrtkovcima je mirno, a uz cestu Beograd-Šabac pored koje je Šešeljeva kuća, parkirana su samo dva automobila prometne policije.

Šešeljeve pristaše naizmjence se fotografiraju pored kuće na čijem bočnom zidu piše "Kuća Vojislava Šešelja", a na pročelju "Srpska radikalna stranka".

Ta kuće je ujedno i sjedište mjesnog odbora SRS u Hrtkovcima. (S.Ve./Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene