Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koga se sve čuva?

Nije šef Sabora, ali ima osiguranje - Božo Petrov i dalje je pod zaštitom

Pod policijskom zaštitom (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pod policijskom zaštitom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pod policijskom zaštitom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pod policijskom zaštitom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pod policijskom zaštitom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pod policijskom zaštitom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Iako više nije predsjednik Sabora, MOST-ov Božo Petrov još uvijek ima policijsku zaštitu. I nije jedini. Policijsko osiguranje porezni obveznici na godinu plaćaju milijune kuna. Iako ne odlučuju hoće li danonoćno biti čuvane, štićene osobe baš i nisu najsretnije s tim.

Božo Petrov više nije među štićenim osobama. Kao bivši šef Sabora imao je pravo na policijsku zaštitu pola godine. Rok je istekao, a sigurnosna procjena pokazala
da je Petrov ugrožen. "Mislim da je produženo na šest mjeseci. Onda će se vjerojatno raditi daljnja procjena. Mene to osobno ne čudi budući da ne postoji interesna skupina kojoj nismo stali na žulj", rekao je Nikola Grmoja, politički tajnik MOST-a.

Pročitajte i ovo Pojačajte oprez u prometu! Pokrovitelj Osiguraj.me Pojačajte oprez u prometu: Najviše nesreća događa se na suhim kolnicima, i to u vrijeme putovanja s posla Ljubav koja nadilazi vrijeme Pokrovitelj Generali Ljubav koja nadilazi vrijeme: Kako uz pomoć financijskog plana zaštititi najmilije i usaditi dobre navike

Ista procjena je, potvrđeno nam je, i u slučaju Ranka Ostojića. Ponovno čuvaju i bivšeg SDP-ova ministra unutarnjih poslova. Zaštitu, prema zakonu, uživa bivši predsjednik Stjepan Mesić. No, nakon presude BiH šestorki i prijetnji smrću - osiguranje mu je pojačano. Kao i Dinku Cvitanu, kojeg uza sve voze u blindiranom vozilu. Prijeteće poruke razlog su zbog kojeg se policija više od godinu i pol dana ne odvaja od glavnog državnog odvjetnika i njegove obitelji.

"Svi podaci vezani uz provedbu mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora - označeni su određenim stupnjem tajnosti, klasificirani su podaci i iz sigurnosnih razloga se ne mogu iznositi u javnosti", poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Predraga Matića zbog niza prijetnji danonoćno su čuvali. "Nisu oni nizašto krivi, nastoje biti što diskretniji. Jedanput sam se šetao za suprugom, kažem joj, ja bi se sad s tobom posvađao, ali neugodno mi je, dečki idu dva metra iza mene!", prokomentirao je Matić, bivši ministar branitelja.

Uz šefove države, Sabora i Vlade, ni predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda ne mogu birati žele li zaštitu. U prvoj su kategoriji štićenih osoba. Na svakom su koraku i u blizini Predsjednice. No, koliko ljudi brine za njezinu sigurnost predsjednica, tvrdi - ne zna.

"Nije to lako, nije to tako glamurozno kako izgleda, jer doista ako želiti izići na kavu, kod prijatelja, na večeru, morate pozvati osiguranje da dođe po vas, ne možete izlaziti sami. Odgovorni su za naše živote 24 sata dnevno", pojašnjava Kolinda Grabar-Kitarović.

Da može, tog bi se statusa zbog privatnosti, kaže, odrekao i ministar obrane. "Kad ti dečki nemaju potrebe da budu sa mnom, kad sam čovjek, kad sam civil, nema potrebe da koristim te dečke", tvrdi Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane

Neslužbeno, troškovi samo jednog visokog dužnosnika mjesečno penju se i do 400 tisuća kuna. No, u MUP-u ne otkrivaju koliko sve to stoji porezne obveznike.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene