Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za austrijski Kleine Zeiutung komentirala je aktualnu migrantsku krizu, jačanje desnice diljem Europe, vlastito odrastanje u komunizmu te nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u nogometu.


Poručila je kako muslimani u Hrvatskoj žive u velikom strahu.

Vezani članci Policija, ilustracija Vozio migrante pa sletio s ceste: četiri osobe teže ozlijeđene, vozač u pritvoru K. Grabar-Kitarović, M. Škoro (Foto: M. Sabic, G. Stanzl/PIXSELL) Škoro želi vojsku na granicama, Predsjednica mu odgovorila: "Ja sam to predlagala još 2016."

"Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje“, izjavila je Predsjednica u intervjuu za bečki dnevnik.

Kazala je kako joj je muftija nedavno rekao kako je "iscpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo“.

Upitana o razlozima zašto diljem Europe jača nacionalizam, Grabar-Kitarović je odgovorila kako se "društva brane od opasnosti izvana"

„Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama“, kazala je.

Nije mogla izbjeći pitanja o nacionalizmu u Hrvatskoj te je ustvrdila kako ju takva pitanja čine bjesnom. Prisjetila se pritom svog odrastanja u komunizmu.

Hrvatska među liberalnijim zemljama EU

„Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor“, kazala je i dodala da lijevi i desni ekstremisti ne predstavljaju nikakvu opasnost za demokraciju te da Hrvatska pripada „među liberalnije“ zemlje Europske unije.

„Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta“, kazala je predsjednica, i dodala: „Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna“, kazala je predsjednica.

Zvijezda Mundijala

Novinar Kleine Zeitunga je ustvrdio da je Grabar-Kitarović bila jedna od zvijezda Svjetskog nogometnog prvenstva. „Išla sam u Rusiju jer volim nogomet, a ne zato da pokažem svoje osjećaje“, rekla je Grabar-Kitarović dodajući da je ovo Svjetsko prvenstvo oživjelo osjećaj nacionalnog jedinstva.

Na pitanje kako joj je bilo stajati na kiši kraj Vladimira Putina, predsjednica je rekla da joj je to bio najljepši trenutak. „Lijevalo je, ali kišu nisam ni primijetila. Bilo mi je svejedno za kosu i šminku“, rekla je Grabar-Kitarović.