Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica obavijestila javnost da odlazi na odmor u Ameriku. Troškove puta snosi sama. Porezni obveznici plaćaju put njezinom osiguranju!


Sa svojom obitelji, o svom trošku, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otputovala je u SAD, priopćili su to danas iz njezina Ureda.

Vezani članci Američka vojska u Zadru - 2 Impresivne slike iz Zadra: Američka vojska stigla u Hrvatsku, imaju poseban razlog Kolinda Grabar-Kitarović u Pittsburghu (Foto: Ured predsjednice) - 4 Grabar-Kitarović u Pittsburghu: "Hej, Hrvati, Hrvatska vas zove, trebamo vaše znanje i iskustvo"

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović će se iz Amerike vratiti u ponedjeljak, 20. srpnja, a troškove odmora za produženi vikend za sebe i obitelj plaća sama. No, s predsjednicom po sili zakona mora biti i osiguranje. Njihov produženi vikend u Americi platit će porezni obveznici.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, od brojnih obveza odlučila se odmoriti u Sjedinjenim Američkim Državama. Na put je povela i obitelj. U uredu predsjednice ističu kako troškove puta u potpunosti plaća sama i kako nije riječ o godišnjem odmoru već produženom vikendu.

Nepoznato lice popularne predsjednice: Svaki dan trenira, voli raditi - a i zapjevati

Na putu, kako je propisano zakonom, predsjednicu prati i osiguranje. Trošak prijevoza, smještaja i dnevnica snosit će porezni obveznici. Koliko ljudi iz osiguranja s predsjednicom putuje, u uredu nisu rekli.

'Tu su djelatnici tjelesne zaštite, odnosno djelatnici za posebne poslove nekolicina ide s njom, ovisno o programu tako će se određivati i broj djelatnika neposrednog tjelesnog osiguranja', rekao je Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost.

Osim hrvatske, predsjednica će dobiti i zaštitu zemlje domaćina, jednako kao i svi članovi njezine obitelji. Iako je riječ o odmoru, osiguranje predsjednicu ni u kojem trenutku neće ispuštati iz vida.

'Tu su i djelatnici agencije koji surađuju s nadležnom službom 'Secret Service' u Americi, tako da će s njihove strane biti pruženo osiguranje objekta u kojem boravi isto tako osiguranje motorizirane pratnja obavještajna podrška i na kraju kontrola hrane i pića za konzumiranje tih namirnica', kaže Marjanović.

Svoj pravi godišnji odmor, rekla je predsjednica ekipi In Magazina, iskoristit će radno. Putovat će po Hrvatskoj. Ali državne rezidencije, kažu u Uredu, neće koristiti.

'Malo ću ipak ovo ljeto pokušati usporiti, barem na nekoliko tjedana, ali se neću odreći posla. Građani su me odabrali zato da radim, a ne da sjedim i ne radim ništa', kaže predsjednica. O svojim privatnim putovanjima, brojni dužnosnici nisu obavještavali javnost.

S Pantovčaka poručuju kako javnost mora sve znati i kako sve mora biti transparentno. Podsjećaju da, primjerice premijer Milanović o vikendu na skijanju, nije ranije obavijestio javnost. Da sve treba biti transparentno, smatra bivša premijerka Jadranka Kosor koja se za mandata odmarala, kaže - o svom trošku, na Braču.

'To je jedna uobičajena praksa i mora biti takva ako se zna za Vladu, mora se znati i za ured predsjednika, mora se znati za ministre, mora se znati sve i mora sve biti transparentno za sve ono što plaćaju porezni obveznici', rekla je Kosor.

Prisjetimo se, predsjednik Mesić ljeto je provodio u državnoj rezidenciji na Hvaru. Bivši predsjednik Josipović, ljeto je provodio u Baškoj Vodi. Premijer Milanović također je, kažu u Vladi, koristio državne rezidencije za odmor. Bivši predsjednik Josipović, ljeto je provodio u Baškoj Vodi. Državne rezidencije nije koristio. No unatoč tome i dalje, kao i u slučaju svih štićenih osoba, ostaje trošak osiguranja, koji se ponekad broji u stotinama tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook