Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je u gradu Rabu sudjelovala u procesiji "Rapski križ", a potom i na misi u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i tako započela trodnevni posjet otocima u Primorsko-goranskoj županiji, tijekom kojega će obići Rab, Lošinj, Susak, Unije i Cres.

Galerija


Procesiju rapskim ulicama i misu u nekadašnjoj rapskoj katedrali predvodio je umirovljeni krčki biskup mons. Valter Župan.

Vezani članci Moda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović posebno se isticala na prvenstvu u Rusiji (Foto: IN Magazin) Rezime ljeta Kolinde Grabar Kitarović: Modni trijumf, figura dotjerana kao nikad prije i vojska obožavatelja diljem svijeta! Kolinda Grabar Kitarović (FOTO: Igor Kralj/PIXSELL) Prije 10 godina: Ovako je izgledala Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica je nakon mise izjavila da je prvi put sudjelovala u toj procesiji te da joj je drago što će u tri dana obići tri veća otoka u Primorsko-goranskoj županiji i neke manje. Dodala je da će prije sezone obići i Krk i druge otoke.

"Ova procesija je doista fantastična, vrijeme nas je poslužilo, osjeća se taj duh zajedništva. Kako je meni sutra rođendan, koje više ne brojim, ipak je to trenutak za zahvaliti majci i ocu za sve što su učinili za mene i drago mi je da sam to mogla danas učiniti ovako u srcu i iz srca tijekom mise i da je jedna od molitvi bila upravo za obitelji, za roditelje za djecu, za demografiju u Hrvatskoj - dakle, jedan sjajan početak posjeta otocima", kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Rabu (Foto: Pixsell, Nel Pavletić) - 1
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Rabu (Foto: Pixsell, Nel Pavletić) - 2 Foto: Pixsell, Nel Pavleti?

Jedna od najpoznatijih legendi grada Raba veže se uz ozdravljenje rapske plemkinje Luchine de Dominis. Prilikom zaređenja (1530.), Luchina je u samostan donijela ikonu Bogorodice s Kristom u naručju kojoj se pripisuje i njeno kasnije čudesno ozdravljenje od teške bolesti. Od tada do danas uz tu ikonu vežu se brojna čudotvorna izlječenja, spasenja, obraćenja.

Svetište Gospe Rapske (Gospe od Čuda, Čudotvorne Gospe) nalazi se u samostanu benediktinki, samostanu sv. Andrije. Za ikonu je podignut poseban oltar (XVIII. st.). Srebrno-zlatni okvir vrlo je vrijedan rad mletačkog zlatarstva (XVIII. st.).Jednom godišnje, posljednje nedjelje u travnju, održava se velika procesija "Križi", kada iz svih otočnih, rapskih mjesta dolaze mještani predvođeni župnim križem, posebno okićenim, i tada se ikona iznosi u bivšu rapsku katedralu gdje je izložena tijekom svibnja, Marijinog mjeseca.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Rabu (Foto: Pixsell, Nel Pavletić) - 1
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Rabu (Foto: Pixsell, Nel Pavletić) - 3 Foto: Pixsell, Nel Pavleti?

Tijekom nedjelje, predsjednica će obići zgradu u koju će biti smješten područni Dom za starije na Rabu, a potom i Osnovnu školu Ivana Rabljanina Rab, koja je uključena u županijski projekt energetske obnove zgrada škola. Vrijednost radova na školi je 4,74 milijuna kuna, dok je za radove na Područnoj školi Barbat izdvojeno 1,2 milijuna kuna.

Predsjednica će posjetiti i županijsku Psihijatrijsku bolnicu Rab u koju je Županija u zadnjih 18 godina uložila gotovo 74 milijuna kuna. Bolnica je najveći poslodavac na otoku Rabu, s gotovo 250 zaposlenika.

Nakon Raba, predsjednica će u nedjelju poslijepodne u Malom Lošinju posjetiti nedavno otvoreni Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja vrijedan 3 milijuna kuna, koji je financiran kroz europski projekt Mala barka, a u kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner. Posjet se nastavlja sutra na Lošinju, a potom na Susku, Unijama i Cresu. (Hina)

U Splitu prezentirana moćna artiljerija Hrvatske vojske: "Žao mi je što to nismo 90-ih imali, rat ne bi bio tako strašan"