U zgradi Brodsko-posavske Županije održan je sastanak između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, te predstavnika Ruske Federacije i Zarubežnjefta, vlasnika Rafinerije u Brodu.

Galerija +0 Dino Goleš izvještava o stanju nakon eksplozije iz Slavonskog Broda (Foto: Dnevnik.hr)

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj, točnije ruski veleposlanik u RH, čelnici grada i županije, ali i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, te ministar gospodarstva Darko Horvat.

Vezani članci Mirko Trifunović iz Bosanskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) Svjedočanstva nakon eksplozije u rafineriji: "Sve je letjelo, prozori, vrata, stolice... stakla je bilo na sve strane“ Rafinerija u Bosanskom Brodu (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL) Bosanski Brod: Još 2011. u eksploziji je ozlijeđeno nekoliko osoba

Premda je prvi dokument između dvaju ministarstva potpisan prije godinu dana, sve je zapravo stalo na tome. Danas smo tek saznali da je Rusija spremna obnoviti Rafineriju i da je spremna primiti hrvatski plin, negdje u trećem kvartalu iduće godine. Taj bi se dio plina nalazio na hrvatskoj obali. Međutim još uvijek nije potpisan taj komercijalni ugovor, budući da nije postignut financijski dogovor između hrvatskih i ruskih tvrtki, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je nakon sastanka kako će se boriti da građani budu zdravi i sigurni. Izjavila je kako su danas razgovarali o prijepornim pitanjima koja su još na stolu, uglavnom komercijalne prirode, kako bi se moglo pristupiti riješavanju ovog problema, implementaciji dogovora, vodeći računa o intersima svih strana, a prije svega stanovnika Broda i okolice kako bi im se omogućio čist zrak, poštujući komercijalne interese, ali i propise.

Sergej Kudrjašov, generalni direktor ruske državne naftne kompanije Zarubežnjeft rekao je kako je za njih primarno popravljanje ekološke situacije na rafineriniji te da taj projekt ima dvije komponente. Modernizacija postrojenja i drugo izgradnja plinovoda kako bi rafinerija mogla primati plin. Ministar energetike Tomislav Čorić rekao je pak kako plinifikacija rafinerije Broda nema alternativu. Ministar gospodarstva Darko Horvat vjeruje da će se ta plinifikacija dogoditi za godinu dvije, baš zbog pritiska Hrvatske strane.

Predsjednica je primila i građanske inicijative i Udruge koje se brinu za okoliš u tom gradu. Predsjednica nakon susreta s njima nije davala izjave, no neki od predstavnika Udruga ističu kako su podijeljenih emocija. Zadovoljni s razgovorom s predsjednicom i činjenicom što postoji politička volja za rješavanjem pitanja u Slavonskom Brodu.

Zadovoljni su i obećanom plinofikacijom. No, nisu zadovoljni činjenicom da će se još načekati do trenutka kada će se plinofikacija realizirati, jer bi plinofikacija zrak učinila za 50 posto boljim. Međutim, kažu kako više nikom pretjerano ne vjeruju, te da će i dalje ustrajati u svojoj borbi, u svojem pravu da imaju čisti zrak.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju