Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predrag Fred Matić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i zamjenski član u Odboru za ženska prava i jednakost spolova, imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za izvještaj o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Europskoj uniji, u okviru zdravlja žena.


Tema seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena jedna je od najaktualnijih diljem Europske unije trenutačno, sa sve učestalijim regresivnim prijedlozima zakonodavnih akata u pojedinim državama članicama. Kao takva, predstavlja jedan od političkih prioriteta europskih socijaldemokrata, a to između ostalog uključuje borbu za pristup sigurnom i legalnom pobačaju, pristup i pravo na kontracepciju, programe seksualne edukacije, liječenje spolno prenosivih bolesti i suzbijanje seksualnog nasilja, priopćeno je iz Ureda Predraga Freda

Vezani članci Mirela Čavajda Stigao nalaz zdravstvene inspekcije u slučaju Mirele Čavajde: "Utvrđeni su proceduralni propusti". Pogledajte što je poručila putem odvjetnice Ilustracija Smiju i stomatolozi: Znate li tko sve u Hrvatskoj ima pravo na priziv savjesti?

''Jedna od prvih stvari kojima sam započeo mandat u Parlamentu i rad u FEMM Odboru jest sastanak na kojem sam okupio dugogodišnje stručnjakinje i aktivistkinje u području borbe za ženska prava iz Hrvatske te je upravo tema seksualnog i reproduktivnog zdravlja identificirana kao najrelevantnija za Hrvatsku. Ista je situacija i u Europi, rekao bih.

U svom radu maksimalno ću se fokusirati na pripremu i izradu ovog izvještaja, i zajedno s kolegicama i kolegama analizirati situaciju diljem Europske unije. Naš je cilj zagovaranje progresivne politike u ovom području i pružanje otpora pokretima koji nastoje umanjiti stečena prava i pristup pojedinim zdravstvenim uslugama i medicinskoj skrbi za žene'', poručio je Matić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju