U povodu Međunarodnog dana žena, članice udruge Ženska mreža Hrvatske održale su u petak ispred Vlade prosvjed tražeći siguran, dostupan i besplatan pobačaj u svim bolnicama.

Galerija


Desetak prosvjednica na Trgu sv. Marka uz transparente "Svoga tijela gospodarica", "Besplatna anestezija" i " "Dostupan i besplatan pobačaj u svim bolnicama" poručile su kako žene imaju pravo odlučivati o svom tijelu i da se Crkva ne smije miješati u to pravo, nakon čega su svoje zahtjeve predale Vladi.

Vezani članci Marko Krmpotić i Ivana Sabljak Tragedija za mladu riječku obitelj, koja sada traži pravdu: "Sve ono čemu ste se radovali i što je za vas trebalo biti sretno završilo je drugačije..." Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković uputio važnu poruku roditeljima uoči popuštanja mjera u školama: ''Ohrabrite se, iskoristite mogućnost''

"Ne može se unutar sekularne države Crkva miješati u pravo na izbor žena hoće li ili neće rađati. Žene u našoj zemlji ne smiju i ne žele biti inkubatori koji će po direktivi rađati", poručila je Neva Tolle iz udruge Autonomna ženska kuća i Ženska mreža Hrvatske.

"Žena je ta koja odlučuje o svojem tijelu, žena zna može li si dozvoliti roditi dijete, ne možete reći 'živite u predbračnoj čistoći' jer je i to također izbor svakog od nas pojedinačno", ustvrdila je Tolle naglasivši kako žene ne smiju prozivati ubojicama.

Poručila je kleru "maknite se iz naših spavaćih soba, maknite se iz sfera koje vam ne pripadaju", a Vladi da što hitnije donese novi zakon o prekidu trudnoće koji će biti liberalniji nego je trenutni, te najavila i prijedlog zakona Ženske mreže.

Osudila je također izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je navodno jednoj novinarki poručio da se pomoli jer molitva nikome neće škoditi, te ga pozvala na ostavku. "Ministre, ako imate imalo časti, dajte ostavku", kazala je.

Tolle je ustvrdila i kako u bolnicama koje se financiraju novcima poreznih obveznika ne smije biti prigovora savjesti, a kao pozitivan primjer izdvojila KBC Rijeka koji, tvrdi, ne zapošljava ginekologe koji se pozivaju na priziv savjesti. (Hina)

Pokušaji ubojstva, dilanje droge: Splitska policija uhvatila opasne kriminalce i pobacala ih po ulici

Policija objavila detalje sudara BMW-a i Audija u Dubravi, evo što se dogodilo