Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Milanović: U dva tjedna smo s lista čekanja 'skinuli' skoro 8000 pacijenata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnju sjednicu je premijer Milanović otvorio pohvalom programu 'Pregled plus'.

10:00 - 'Pozdravljam zadnji primjer dobre prakse i organizacije u sustavu zdravstva. Znamo problem lista za čekanje, ima ih Velika Britanija ima ih i Kanada, ima ih i Hrvatska. To je posljedica i velikih potreba stanovništva i zagušenosti sustava. U dva tjedna provođenja programa 'Pregled plus' s liste čekanja je skinuto skoro 8000 pacijenata. Samo boljom organizacijom rada. Ima dosta opreme i aparata koji su skupi i ne smiju stajati neiskorišteni. Zašto da ih pokriva prašina? Za to su potrebni ljudi, sestre i liječnici koji će za to biti plaćeni i to tako mora funkcionirati', rekao je premijer Milanović na početku 215. sjednice Vlade RH.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Naknada za umirovljenike - 5 Dobra vijest, ali ne za sve Počela isplata dodataka za umirovljenike, iz njihova sindikata poručuju: "Tražimo da se uvede 13. mirovina"

10:05 - Vlada je prihvatila i nacrt konačnog prijedloga zakona o poljprivredi. 'Prvi put u 20 godina stvorili smo zakonski okvir za doniranje hrane', rekao je ministar Jakovina.

10:15 - Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji se za šest mjeseci, do kraja lipnja ove godine odgađa razdvajanje mirovina na dio temeljem radnog staža i dio temeljem braniteljskog statusa, predviđeno je izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, o kojem će Vlada raspravljati na sjednici u četvrtak.

Naime, od početka ove godine provodi se razdvajanje mirovina korisnika koji ih ostvaruju po posebnim propisima, kako bi se utvrdilo koji se dio mirovine financira iz prikupljenih doprinosa na temelju radnog staža, a koliko primaju iz državnog proračuna.

No, Vlada je sredinom prosinca prošle godine od tog razdvajanja Uredbom o izmjeni Zakona o mirovinskom osiguranju izuzela branitelje, a sada to pretače i u zakonske izmjene.

Tako se precizira da se razdvajanje mirovina hrvatskim braniteljima odgađa za šest mjeseci, sa 31. prosinca 2014. na 30. lipnja 2015. godine.

"Naime, radi se o izuzetno osjetljivoj kategoriji umirovljenika, koji su mirovinu ostvarili u specifičnim okolnostima. Spomenuto razdvajanje nema financijske učinke na visinu braniteljske mirovine, tj. time se 'braniteljske' mirovine ne smanjuju, odnosno razdvojena mirovina u srpnju, bit će jednaka svoti isplaćene mirovine u lipnju 2015. godine (razdvojeni dijelovi mirovine zbrojeni daju ukupnu svotu mirovine, koja je istovjetna svoti mirovine prije razdvajanja)", ističu iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava u obrazloženju predloženih izmjena.

Predloženim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, preciznije se uređuju odredbe o rokovima za prijavu samostalnih obveznika te prijava radnika kod poslodavaca. Poslodavac je dužan radnika prijaviti najranije 8 dana prije, a najkasnije prije početka rada.

Mrsić: Mirovinski sustav želimo učiniti transparentnijim i jeftinijim

Izmjenama se uređuje i da osiguranici koji navrše 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja imaju pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, koja se određuje bez umanjenja. Također dosadašnji korisnici prijevremene starosne mirovine zbog dugogodišnjeg osiguranja preveli bi se na "starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika", a radi jedinstvenog praćenja broja tih korisnika.

Predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju predviđaju i usklađenje s odredbama Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, pa se tako omogućuje ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu osiguranim članovima obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo, a neformalno se životno partnerstvo može izjednačiti s izvanbračnom zajednicom.

10:25 - Vlada je prihvatila i amandman na prijedlog Strategije suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015.-2020. Ona će se odnositi na sve državne dužnosnike, a ne samo na saborske zastupnike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene