Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtve prijevare

Političarima ukrali identitet: Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek "prodavali staro željezo"

Siniša Hajdaš Dončić, Žarko Tušek, Marko Vešligaj (Foto: Pixell)
Siniša Hajdaš Dončić, Žarko Tušek, Marko Vešligaj (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Siniša Hajdaš Dončić, Žarko Tušek, Marko Vešligaj (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Zagorski političari, među kojima su SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek, žrtve su krađe identiteta.

Siniša Hajdaš Dončić, Predrag Štromar, Milorad Batinić, te Žarko Tušek potvrdili su kako su bili žrtve krađe identiteta. Jedna se tvrtka poslužila njihovim OIB-om i adresama te fiktivno prikazala da im je isplatila novac.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik (SDP) - 1 Sukob Izraela i Hamasa Hajdaš Dončić o izraelskom odgovoru na napad Hamasa i reakciju veleposlanstva: "Treba paziti da ne bude prekomjernog granatiranja" Siniša Hajdaš Dončić u studiju Dnevnika Nove TV - 5 Gost Dnevnika Nove TV Siniša Hajdaš Dončić o izjavama Andreja Plenkovića: "I dalje je na nekom egotripu, misli da je država - on". Komentirao i loš rejting SDP-a

O izvlačenju novca preko fiktivnih računa trenutačno se vodi kriminalistička obrada u PU krapinsko-zagorskoj. Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek fiktivno su isplaćeni za staro željezo.

Prevaranti koje policija istražuje krivotvorili su račune prema kojima su im saborski zastupnici prodali sekundarni otpad. Za stare perilice rublja, karoserije starih automobila i drugo željezo zastupnici su, prema krivotvorenim računima, dobili oko 2000 kuna po isporuci.

Osim političara, još su neke osobe iz Krapinsko-zagorske županije bili žrtve krađe identiteta. Sjedište sporne tvrtke, koja je izdavala fiktivne račune je u Rijeci. 

I Štromar pozvan na policiju zbog slučaja krađe identiteta političarima

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar potvrdio je da je pozvan na policiju zbog slučaja krađe identiteta nekim političarima, ali nije želio ništa detaljnije govoriti jer je istraga u tijeku.

"Da, pozvan sam na policiju, nije ugodno kad vas zovu, ali mislim da za ovu državu ne bi bilo dobro da je nešto drugo bilo u pitanju. Vidim danas u medijima da nisam jedini. Ne smijem više ništa govoriti, istraga je u tijeku", kazao je Štromar.

Nije konkretno odgovorio smatra li da su političari nedovoljno zaštićeni što se tiče podataka, poručivši kako nije dobro da su neke stvari toliko javne.

"Radimo intenzivno na tome da zaštitimo građane, njihove podatke, a mi političari očito nismo obični građani i moramo imati više podataka u javnosti. Neke stvari nisu dobre da su toliko javne ali do OIB-a mislim da svatko lako dođe, on je javni", kazao je.

Na novinarsku opasku da OIB nije trebao biti javni podatak, najavio je da će ministru uprave Lovri Kuščeviću postaviti to pitanje.

Batinić: "Sad samo čekamo da i Plenković prodaje staro željezo"

Milorad Batinić predsjednik kluba HNS-a u Saboru je potvrdio kako je i on žrtva krađe identiteta. "Dobio sam poziv od Državnog odvjetništva iz Rijeke da se javim u svojstvu svjedoka. Bio sam iznenađen jer nisam znao od čega se radi. Kada su mi objasnili prvo sam se nasmijao, a onda i oni jer su bili svjesni da nisam prodao sekundarne sirovine nego da sam žrtva krađe identiteta.

Iznenadilo me da nas ima dosta iz političkog života, mislim da sad samo čekamo i da premijer Plenković prodaje staro željezo", rekao je Batinić. Kaže da mu nije bilo ni u primisli da bi netko mogao koristiti i zlorabiti njegove osobne podatke za stjecanje protupravne koristi.

Kako su OIB prevaranti dobili najvjerojatnije preko kandidacijskih lista za europske izbore novinare je zanimalo što misli o otkrivanju tih podataka.

"Činjenica je da u demokratskom društvu nikada dosta transparentnosti, ali onda se svatko zapita do koje razine i kome ti podaci trebaju biti dostupni", rekao je Batinić.

Tušek: "Očekujem poziv policije"

HDZ-ovom Žarku Tušeku nije točno jasno što i kako se dogodilo. Rekao je da ga riječko Državno odvjetništvo nije zvalo na razgovor, ali da uskoro očekuje njihov poziv.

"OIB-i dijela političara iz moje županije, među kojima ima i gradonačelnika i načelnika, poput Krapine i Zaboka, korišteni su u nekom poslu krađe identiteta, prodaje starog željeza. Znam da to policija istražuje po nalogu Državnog odvjetništva iz Rijeke. To mi je na neki način simpatično, no, realno gledano, nije ugodno kad se netko tako lako može poigravati s tvojim podacima“, rekao je Tušek. Ne zna tko su točno sve žrtve uz njega, no, čuo je da je riječ o dvadesetak lokalnih političara iz Krapinsko-zagorske županije.

"Ne znam sam meritum slučaja, ali svakako ovo nije ugodno, očito sustav ne funkcionira, zaštitu osobnih podataka očito je moguće vrlo lako zlorabiti. Moramo svi zajedno razmisliti kako te podatke štititi“, upozorava Tušek.

Siniša Hajdaš Dončić potvrdio da je obavio razgovor u policiji

"Netko se vjerojatno malo zaigrao pa pokušao izvlačiti novac iz poduzeća na način da isplaćuje keš, a preko OIB-a kojeg je mogao pronaći. Znate da su naši OIB-i i podaci javni jer su navedeni zbog izbora na kandidacijskim listama. Ne bih to gledao kao nešto tragično, više mi je smiješno i kriminalno glupo", kazao je, dodavši da ga je to podsjetilo na lošu epizodu iz Alan Forda.

"Vrlo su neinteligentni da bi bili kradljivci, podsjeća me na Superhika. Jedino što ti je malo neugodno u životu jer moraš otići na obavijesni razgovor i reći da te ljude ne poznaješ. Da su baš pametni i nisu. Mogli su to puno bolje napraviti“, smatra Hajdaš Dončić.

Što se dostupnosti osobnih podataka političara tiče Hajdaš Dončić napominje da je „to malo blesavo, ali je to više-manje stanje u državi".

"U normalnim europskim zemljama svi ti podaci ne bi bili javno dostupni, ali kako se mi percipiramo kao koruptivna zemlja, svi podaci političara i javnih osoba su dostupni. Mislim da je malo previše dostupno, ali vjerojatno je sad to nemoguće staviti u neke normalne okvire, što znači da bi tim podacima trebala raspolagati samo Porezna ili možda Državno odvjetništvo, nego je to dostupno svima“, mišljenja je SDP-ovac.

Dodaje da dostupnost tih podataka javnosti poveća mogućnost da se oni zloupotrijebe. Smatra da bi to trebalo promijeniti za pet do deset godina, kada „Hrvatska malo padne na indeksu koruptivnih zemalja“.

"Sada to ne zazivam. Imali smo afere Žalac i Tolušić i s te strane je dobro, a s ove strane nije dobro. Ako se bavite javnim poslom, morate se nositi s udarcima. To je tako u životu“, zaključio je Hajdaš Dončić. (MT/Hina)

  Aktualno KBC Split na aparatima, nedostaje im čak 150 medicinskih sestara: "Kad počne sezona, nećemo uopće ići na godišnji" U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Dolić (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Dolić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Iris Marin Prižmić (Foto: Dnevnik.hr) Iris Marin Prižmić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Silvana Ganza (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska KBC Split na aparatima, nedostaje im čak 150 medicinskih sestara: "Kad počne sezona, nećemo uopće ići na godišnji" 1/5 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene