Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Jednako smo uspješni'

Srednjoškolcima smeta što medalje iz sporta i znanja ne sjaje isto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski srednjoškolci u manje od 2 mjeseca osvojili su više od 20 medalja na međunarodnim natjecanjima iz znanja. Već godinama uspjehe nižu, najčešće iz informatike, matematike i kemije.

No, njihovi uspjesi drugačije se vrednuju od onih sportskih. Upravo je to zasmetalo požeškim srednjoškolcima. Ne žele oni novac, nego jednaku pozornost institucija. Snimili su film o tome kako bi zlato uvijek trebalo biti  zlato.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika

Jednako se bude, doručkuju, odijevaju se i odlaze u školu. Jednako su i uspješni, ali na različitim poljima.Jedan srednjoškolac osvaja medalje na sportskim terenima, drugi na natjecanjima znanja. Ipak, njihovi se uspjesi različito vrednuju.

A upravo je to zasmetalo požeškim srednjoškolcima koji su o tome odlučili snimiti film. 'Poruka cijelog spota, cijele priče, je bio potaknuti svijest građana jer danas, trenutno u Hrvatskoj te dvije medalje ne sjaje', rekao je Luka Leopoldović iz 2. razreda.

I zato su stvar odlučili uzeti u svoje ruke. Sami su napisali scenarij i knjigu snimanja. Sami su glumili, montirali i snimali. Unatoč tome, njihov film prošao je na državno natjecanje, a pogledan je više od 20 000 puta.

'Protiv sporta nemamo ništa ali zalažemo se da i uspjesi trebaju biti vrednovani jednako', rekao je Luka. Razlike uistinu postoje. Uspješni sportaši učenici za osvojena prva mjesta novčano su nagrađeni. Za prvo mjesto na natjecanju iz znanja učenici imaju direktan upis na fakultet.

>> Veliki uspjeh hrvatskih učenika: Osvojili medalje na matematičkoj olimpijadi

Iz ministarstva obrazovanja poručili su nam kako rade na afirmaciji darovitih učenika, te pripremaju poseban pravilnik.  'Iz ministarstva obrazovanja poručili su nam kako rade na afirmaciji darovitih učenika, te pripremaju poseban pravilnik', rekla je mentorica Aleksandra Pavlović.

Osvajača medalja iz znanja u Hrvatskoj je puno, ali čestitke na njihovu adresu dolaze rijetko. A svi osvajači, ali i njihovi vršnjaci, žele da svako osvojeno zlato bude jednakog sjaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene