Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA ODMORA

Požar kod Slanog i dalje je aktivan, vatrogasci se bore s vatrom. Gašenju plamena na Dinari pomogla je kiša

Aktualno Galerija Požar u Dalmaciji Požar u Dalmaciji Foto: DNEVNIK.hr Ivo Franušić Ivo Franušić Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Darko Dukić i Dino Goleš Darko Dukić i Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr +1 Požar u Dalmaciji Galerija 1/6 >>
Kiša koja je u petak poslijepodne pala na Dinari, pomogla je obuzdavanju vatre. U Slanome požar gase vatrogasci i kanaderi, no nema opasnosti za kuće. Gori i na brdu Neprobić na području Majkova.

Požar na području Majkova, na brdu Neprobić, još uvijek je aktivan. 

Vatrogasci se još bore s vatrom, a požar se, prema navodima nekih svjedoka, proširio. Iako je na dubrovačkom području u večernjim satima pala kiša, na području požarišta zasad je još nema, svi joj se samo nadaju, piše u petak kasno navečer Dubrovački dnevnik.

S Podinarja, gdje je stanje u petak navečer znatno bolje, u petak se za Dnevnik Nove TV javio reporter Dino Goleš.

Situacija na terenu, kako su je opisali vatrogasci, nije bila dobra, ali je dobra vijest da je tijekom poslijepodneva pala jaka kiša koju su gasitelji zazivali već danima. Požar je počeo još u ponedjeljak i vatrogasci već četiri dana pokušavaju obuzdati vatru.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić situaciju na požarištu je nakon kiše ocijenio dobrom, veliki dio požarišta na jugu vatrogasci su tijekom dana uspjeli sanirati. Ostala im je gornja strana na kojoj je velika borova šuma, koja sada izdimljava.

Dukić je najavio da će vatrogasne snage tijekom čitave noći ostati na području Dinare i pratiti situaciju.

Za subotu je, kako je rekao Dukić, oponovno najavljena kiša i nadaju se da će im pomoći u daljnjem dijelu sanacije.

Vatrogasci su se uspjeli probiti i na nepristupačni dio terena, na same hrbate planine, kako bi obuzdali vatru.

"Na prostoru smo gdje nemamo niti jednog puta, konfiguracija prostora koji dimi je dva i pol kilometra dužina linije. Za ulazak u taj dio minimalno bi nam trebalo četiri do pet protupožarna zrakoplova i jedno 150 ljudi minimalno", rekao je Dukić te dodao kako je glavni dio bio ukolniti vatru koja je išla prema zaseocima.

Kako smo ranije izvijestili, dodatni problem kod požara je nedostatak kanadera, a jedan je u petak ujutro kod Dubrovnika naletio na pticu pa je poslan u Zadar i trenutačno ne leti.

Pročitajte i ovo Ilustracija palio na 3 mjesta Pronađen piroman koji je podmetao požare u okolici Dubrovnika

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBLEM JE I BURA VIDEO Nema mira za vatrogasce: Izbili novi požari blizu Šibenika i kod Zadra, nagorjela jedna kuća

 

Na požarištu u Slanome situacija je puno bolja

Aktivirao se i požar u Vitaljini u Konavlima, a čitav dan traje borba s vatrom u Slanome. Za Dnevnik Nove TV javila se reporterka Paula Klaić Saulačić, koja je razgovarala s Ivom Franušićem, zapovjednikom JVP-a Dubrovačko primorje.

On je situaciju na požarištu u to vrijeme ocijenio puno boljom.

"Požar je jako velik, gasimo već tri dana, s brda koje je bilo jako visoko spustilo se niže", rekao je Franušić te dodao kako kuće nisu bile u opasnosti, jer su vatrogasci uspjeli zaustaviti vatru u tom smjeru.

U pomoć su im pritekli i kanaderi. I tijekom poslijepodneva, dok je išao po gorivo, došlo je do kavar na jednom kanaderu, no na požarište je upućen novi. Nakon popravka, na dubrovačkom su područja ostala dva kanadera.

Kamioni i pume su na izmaku snaga, vatra je jako visoko, tako da je pomoć kanadera dragocjena.

"Jako je težak teren, grube su stijene, oštre, jako visoko. Što imamo na raspolaganju - s time se koristimo. Da ih imamo više, bilo bi bolje, ali i ovako smo zadovoljni", zaključio je Franušić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene