Koliko su hrvatski zakoni nejasni, pokazuje i slučaj nesreće u Hidroelektrani Dubrovnik. Je li u pogonu smio biti gorivi poliesterski materijal koji je mogući uzrok katostrofalne posljedice i smrti troje ljudi - zakon je nedorečen. Zabrinjava informacija kako su ploče postavljane i u druge hidroelektrane.

Galerija


Prema dokumentaciji o izvođenju radova u Hidroelektrani Dubrovnik splitska tvrtka postavila je gorive poliesterske ploče - sve po unaprijed napravljenom projektu koji je naručio HEP.

Vezani članci Završena potraga (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nakon četiri dana potraga je završena: Pronađeno tijelo i trećeg radnika stradalog u hidroelektrani Plat Nestali radnik još nije nađen (Foto: Paula Klaić Saulačić) Nastavlja se potraga za radnikom hidroelektrane: Akciji se na brodicama pridružio i velik broj građana

''Projektni zadatak koji je bio sastavni dio natječajne dokumentacije jasno je definirao da se na mjesto starih ploča ugrade nove ploče, istovjetnih dimenzija i karakteristika čak i boje'', rekao je Berislav Borovina, izvođač radova.

Radovi su počeli u travnju 2017. godine, dovršeni su u prosincu prošle godine. Dvadeset dana poslije u hidroelektrani je buknuo požar.

Upravo te ploče sporne su Inspektoratu rada. Postavlja se pitanje je li zapaljivi plastični izolacijski materijal doveo do strašnih razmjera požara i onemogućio evakuaciju troje radnika. Upravo su vatrogasci svjedočili kako je gorio betonski strop pun plastike.

''Tako je netko napravio i radio pa evo... neka ispitaju je li to ispravno, normalno neke su stvari čudne, bio je jako, jako gust dim'', kaže Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik.

Sudski vještak za zaštitu od požara tvrdi kako postojeći propis za ovakva postrojenja ipak ostavlja mogućnost i korištenja gorivih materijala, što nije dobro.

''Sigurno bi trebalo revidirati ovaj propis s krajnjim ciljem da se kod podzemnih postrojenja apsolutno zabrani upotreba gorivih materijala. Kada se radi o podzemnom objektu onda zakonodavac mora biti jasan'', rekao je Milan carević, sudski vještak za zaštitu od požara.

Zato zabrinjava informacija kako su se takve ploče postavljale i u drugim HEP-ovim postrojenjima. ''Pravi cilj ovih ploča je da spriječe prodore podzemne vode u strojarnicu, a jesu li još negdje ne znam. Naše informacije kažu da ih ima i to bi sada trebalo pogledati da se ovo više nikada ne dogodi'', objašnjava Borovina.

Iz HEP-a na naš upit ponovno odgovor kako ne mogu iznositi detalje dok traje istraga, ali dodaju: ''HEP u ovom slučaju, putem nadležnih organizacijskih jedinica provodi niz internih postupaka za utvrđenje okolnosti tragedije. Nastavljamo aktivnu suradnju s tijelima istrage.''

Kako doznajemo među internim postupcima koje spominju u HEP-u je i provjera tehničke i protupožarne ispravnosti svih pogona HEP-a. Istraga još traje, čekaju se odgovori, ali već je jasno - zakoni i propisi trebaju se mijenjati.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr