Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rušenje stereotipa

Obilježavanju Dana žena pridružili se i strani radnici: "Osjećam se sigurno ovdje"

Aktualno Galerija Ružica Krepčić, organizatorica Ružica Krepčić, organizatorica Foto: DNEVNIK.hr Tanja, Split Tanja, Split Foto: DNEVNIK.hr Dan žena - 1 Dan žena - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dan žena - 2 Dan žena - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Dan žena - 3 Galerija 1/7 >>
Svijet obilježava Dan žena. Obilježavanju tog dana ove su se godine pridružili i strani radnici.

Diljem Hrvatske cijeli se dan kupuje i dijeli cvijeće. Na taj se način želi podsjetiti na postignuća i doprinos žena, ali i pozvati na ravnopravnost. Najviše se to odnosi na tržište rada.

Različite ženske udruge upozoravaju i na stalan problem nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Aktivistice pozivaju na osmi Noćni marš koji se večeras održava u Zagrebu, uz parolu ''Feminizam i gotovo''.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Komentirao i izbor šefa SOA-e Milanović o raspuštanju Sabora: Otkrio kada će objaviti datum izbora

"Za isti posao, sve isto, mi smo bile manje plaćene nego muškarci. Iz kojega razloga?", pita se Tanja iz Splita dok Damir dodaje: "Pa ja mislim da žene imaju sasvim normalno sve, kao i svi drugi, da uopće nema nikakve razlike, što se mene tiče. Mislim da čak imaju i veća prava nego mi".

Obilježavanju Dana žena ove godine pridružili su i strani radnici. U Zagrebu su radnici iz Nepala, Indije i drugih zemalja tijekom dvosatne akcije darivali prolaznicama cvijeće i balone. Žele se suzbiti stereotipi, a to je i cilj Dana žena.

Pročitajte i ovo Švedska vojska, ilustracija Ključna uloga Mogu li oni riješiti problem Ahilove pete NATO-a? "Mi smo jedna od rijetkih nacija koje se mogu nositi s ovakvim okruženjem"

"Osjećam se sigurno ovdje. U Hrvatskoj su žene jednake muškarcima. Osjećam se sjajno. Osjećam se ponosno", komentira Durga iz Nepala. 

"U Indiji žene baš ne voze. Ovdje, u Hrvatskoj, sve žene voze. Čak i ako odem taksijem, često vidim ženske vozačice. U Indiji toga nema", dodaje Prasanth Ramamoorthy.

"Cilj nam je bio malo razbiti predrasude o njima, dešavaju se onako neobične situacije, diskriminacija i sve. Mi smo na ovaj dan simbolično htjeli pokazati našim građanima da su oni zbilja jako ugodni, prijatni, topli ljudi", naglašava organizatorica Ružica Krepčić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene