Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Lijek za liječenje dijabetesa tipa 1 povlači se iz Hrvatske zbog čestih nuspojava, objavio je HALMED. Radi se o Forxigi 5 mg.


HALMED je bojavio da se povlači lijek Forxiga 5 mg (dapagliflozin) koji služi za liječenje dijabetesa tipa 1.

"Lijek Forxiga (dapagliflozin) 5 mg od 25. listopada 2021. godine više nije odobren za liječenje šećerne bolesti tipa 1 te se više ne smije koristiti kod navedenih bolesnika. Nositelj odobrenja AstraZeneca odlučio je ukinuti indikaciju lijeka Forxiga (dapagliflozin) u dozi od 5 mg u liječenju šećerne bolesti tipa 1", izvijestili su.

Problem je što je zabilježena česta pojava dijabetičke ketoacidoze, a to je poznata nuspojava dapagliflozina.

Droga, ilustracija Hrvati sve češće posežu za antidepresivima, ali i drogama. Jedna doživljava pravi boom

Podrška ''Današnjim danom ispisala se povijest'': Na listi HZZO-a od danas još jedan vrlo važan lijek

"Dodatne mjere minimizacije rizika za zdravstvene radnike i bolesnike više se neće primjenjivati. Navedene mjere su bile implementirane kako bi se smanjio rizik od razvoja dijabetičke ketoacidoze povezan uz primjenu dapagliflozina u liječenju šećerne bolesti tipa 1. Prestanak liječenja dapagliflozinom u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 mora provesti ili nadzirati liječnik specijalist za liječenje šećerne bolesti, čim to bude klinički izvedivo. Nakon prestanka liječenja dapagliflozinom preporučuje se učestalo praćenje razine glukoze u krvi. Dozu inzulina treba pažljivo povećavati kako bi se minimizirao rizik od hipoglikemije", napisali su.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju